Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom ujutro...

Napokon urbana TV-serija za mlade koji vole rock i stripove

'111886371963504155_pKCj2Rv2'
Foto: ''
1/4
06.09.2012.
u 19:57

Kao što samo ime govori, svaka polusatna epizoda počinje mučnim buđenjem u nedjelju ujutro, nakon čega likovi pokušavaju rekonstruirati sve katastrofe koje su pijani izazvali večer prije

Nakon godina terora prizemnim humorom i sapunicama koje nam prodaju melodramatičnu, bajkovitu sliku života, na program Hrvatske televizije napokon dolazi urbana, razigrana domaća komedija čiji su likovi odrasli na stripovima i rock-glazbi, a ne na narodnjacima iz obližnje diskoteke.

Oni su mlada ekipa iz novozagrebačkog kvarta, ne pretjerano uspješna u poslovnom smislu, ali nevjerojatno uspješna u izazivanju bizarnih nevolja tijekom subotnjih izlazaka. Zovu se Sonja, Hans, Filip i Srbin, a protagonisti su serije \"Nedjeljom ujutro, subotom navečer\" koja će se od idućeg vikenda prikazivati nedjeljom oko 22 sata na Prvom programu.

Nekorektan humor

Nije to idealan termin za privlačenje velikog broja gledatelja, za što ova serija svakako ima potencijala, ali razumljiv je s obzirom na određenu količinu nekorektnog humora i prostačenja kojem nije mjesto nakon subotnjeg dnevnika.

Ipak, ne radi se ni o nekakvom \"šokantnom\" ili \"skandaloznom\" djelu, kako su ga na neviđeno počeli opisivati neki mediji. Humor i jezik ove serije samo je ono što ćete čuti i u vlastitom kvartu, bez mnogo okolišanja i lažne političke korektnosti. Tako će, recimo, Srbin u jedno nedjeljno jutro otvoriti oči nesvjestan da mu je prijatelj na glavi nacrtao četiri C ili će jedan drugoga u žaru neke rasprave bez ustezanja nazivati \"pederom\".

Usprkos tim povremenim ispadima \"normalne nekorektnosti\", u kojima najviše prednjači Hans, zanimljivo je da je ova serija vjerojatno prva u modernoj domaćoj TV povijesti u kojoj je jedan od glavnih likova (rockerica Sonja) otvoreno gay a da pritom nije svedena na najcrnji stereotip ili da njena seksualnost nije korištena tek kao komični element, što je prisutno u drugim domaćim serijama.

Debitantska ekipa

Koncept \"Nedjeljom ujutro, subotom navečer\" jednostavan je i sažet već u samom naslovu: polusatne epizode počinju užasom buđenja u nedjeljno jutro, dramaturški skačući u prošlost u pokušaju da rekonstruiraju događaje iz prethodne večeri koje su, recimo, rezultirale Filipovim uhićenjem na aerodromu ili Hansovom glavom zaglavljenom u otvor uličnog kontejnera.

Večernji list dobio je priliku unaprijed pogledati prvu epizodu serije, a naš je dojam vrlo dobar. Iako serija nije bez mana, očit je velik iskorak u odnosu na dosadašnju TV produkciju, kako estetski, tako i temom te razradom likova. To je posebno zanimljivo s obzirom na relativno neiskusnu ekipu – redatelj i koscenarist Predrag Ličina i njegova B produkcija dosad su se bavili reklamama, dok je jednom dijelu mladih glumaca (ističe se Dado Ćosić) ovo prva ozbiljnija uloga. Ipak, okruženi su jakim timom u kojem je naša ponajbolja producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame te savjetnici poput Zvonimira Jurića, koji su sigurno pomogli zapakirati ideju u suvisli televizijski paket.

 

Komentara 7

AG
Agramer198
23:15 06.09.2012.

Aj bumo i to vidjeli, nadam se da je bolja nego što su ju ovi u recenziji opisali jer mi ne zuči previše inteligentno...

GO
Gospon
10:49 07.09.2012.

Zvuči inteligentnije nego ti...

BE
bernardica2
21:23 06.09.2012.

mogu zamisliti..kako ce izgledati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije