Naslovnica Kultura Glazba

Napokon objavljen "izgubljeni" album Trobecovih krušnih peći

S današnje distancije mora se priznati – “TKP” zvuči još bolje nego nekad. Njihov stil na tragu “The Fall”, “Pere Ubu”, “Gang Of Four” i sličnih avangardističkih bendova post-punka izuzetno je moćan i uvjerljiv
20. svibnja 2013. u 11:38 0 komentara 19 prikaza
Trobecove krušne peći

Bolji poznavatelji scene s početka 1980-ih sjećaju se zagrebačkog benda Trobecove krušne peći, ali i njima nije preostajalo puno više nego se sjećati ih se. Naime, unatoč tome što je bend 1985. godine snimio materijal za cijeli album “85”, on se nikada nije pojavio (osim na stotinjak kaseta 1992. godine).

O tome zašto je album u vrijeme nastanka ostao u ladici, moglo bi se pričati svašta: od međusobnih odnosa u bendu i s ljudima s kojima su tada surađivali do, za rock-mitologiju uvijek glamuroznijih priča, da je bend glazbeno bio previše avangardan, kontroverzan, pa i zabranjivan, za vrijeme u kojem je nastao. Istina, bend je snosio određene posljedice jer se nazvao po najpoznatijem serijskom ubojici u bivšoj Jugoslaviji, ali od uvijek skliskih interpretacija povijesti puno je važnije da se ovaj “izgubljeni” album napokon pojavio na dostojan način: kao paket koji uključuje LP i dva CD-a koja, osim 12 originalnih pjesama, donose gomilu bonus materijala (živih snimki, demosa, videospotova).

S današnje distancije mora se priznati – “TKP” zvuči još bolje nego nekad. Njihov stil na tragu “The Fall”, “Pere Ubu”, “Gang Of Four” i sličnih avangardističkih bendova post-punka izuzetno je moćan i uvjerljiv te i za današnje pojmove majstorski sviran i produciran.  
Hoće li bend napokon dobiti svoju satisfakciju, može li nastaviti gdje je prekinut? Teško je reći; vjerojatno ne može. No barem će probati.  TKP se okuplja u originalnoj postavi za koncert i promociju ovoga vrijednoga diskografskog paketa u zagrebačkoj Močvari 25. svibnja. A dalje što bude, ovo je poglavlje dostojno zatvoreno.  

Ocjena: 4/5

Trobecove krušne peći  –
S mukom žvaču trubadurov vrat,
1985./2013.

Pjesme:
1. Skriveni maglom
2. Imam dovoljno te vlage
3. Zvijezda
4. Boje noć u krv
5. Grad i svjetla
6. Aualida
7. Armija
8. Mi smo zalutali
9. Teško je reći (Đuiro)
10. Avet Gašpar
11. Ples
12. Skrivač u magli
+ bonusi

 

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.