Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEČKI, IMAM IDEJU...

Nakon trideset godina otkriven kraj filma

01.12.2008.
u 11:53

"Dobar posao u Italiji", jedan od najpopularnijih filmova Michaela Cainea, sjajna je kriminalisitčka komedija iz 1969. (koja je doživjela čak i dosta dobru novu verziju 2003.).

Priča o grupi smjelih razbojnika koji koriste male automobile mini morris (mini cooper u verziji iz 2003.) kao ključnu vučnu snagu u pljački bila je ne samo reklama za popualrni mali britanski automobil iz šezdesetih nego i izvrstan napet film pun sjajnih replika, od kojih je najpopularnija ona Michaela Cainea nakon razorne eksplozije:
- Pa trebao si raznijeti samo je**na vrata!

Pljačka četiri milijuna dolara u zlatnim polugama, isplate iz Kine za licenciranje Fiatovih vozila, ne bi bila moguća bez mini morrisa - zbog malih gabarita tih vozila, pljačkaši se njima služe da bi zlato iznijeli kroz torinsku kanalizaciju čije cijevi su taman tolike da miniji mogu proći.

Međutim, nakon uspjele pljačke Charlie Crocker (Caine) i njegova ekipa nađu se u vrlo nezgodnoj situaciji. Producent Michael Deeley nije bio zadovoljan nijednom od četiri varijante kraja filma i smislio je zbilja originalan "cliffhanger" koji omogućava nastavak – i to "cliffhanger" u doslovnom smislu te riječi: nakon što su zlato iz minija pretovarili u autobus marke Bedford sa šest kotača, pljačkaši bježe alpskim planinskim putevima, ali zbog jedne greške vozača autobus sklizne s ceste i ostane napola viseći iznad duboke provalije.

Zlato opasno klizi prema stražnjem dijelu autobusa, nitko se ne smije ni pomaknuti, a trenutak prije nego što se ekran zamrači čuje se glas Charlieja Crockera: "Hang on, lads, I've got an idea..." ("Drž'te se dečki, nešto sam se sjetio"...)

Nastavak nikad nije snimljen, premda je bio u planu, tako da publika nikad nije doznala na koju je to ideju nadošao Crocker i kako su se – ako su se – pljačkaši izvukli. Sve donedavno, kad je Michael Caine konačno otkrio ono o čemu je 29 godina šutio: kakva je to Crockerova ideja.

Charlie Crocker pažljivo otpuže do vozačeva sjedala i upali motor autobusa te ostane tako sjediti četiri sata. Nakon toga, budući da je motor radio cijelo vrijeme, potrošeno je sve gorivo iz autobusa, i s praznim rezervoarom ravnoteža vozila je drugačija, te ono odskoči natrag na cestu – taman dovoljno da se dečki izvuku iz njega, ali ne i da izvuku zlato, koje se s autobusom (sad bez putnika lakšim) stropošta u provaliju.

Cijelu scenu su odozdo dalekozorom promatrali pripadnici korzikanske mafije koji pokupe zlato i nastavak bi se vrtio oko pokušaja Charlieja i njegove bande da vrate svoj plijen iz mafijaških šaka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije