Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autor "Sjene vjetra"

Nakon teške bolesti umro slavni španjolski pisac Carlos Ruiz Zafon

Foto: Christophe Gateau/DPA/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
19.06.2020.
u 13:32

U pedeset i šestoj godini života preminuo je popularni španjolski pisac Carlos Ruiz Zafon.

U pedeset i šestoj godini života preminuo je ugledni španjolski pisac Carlos Ruiz Zafón. Rođen je 25. rujna 1964. godine u Barceloni, a pohađao je isusovačku školu Sarrià.

Godine 1993., kao dvadesetdevetogodišnjak, za svoj je prvi roman Princ magle (1996.) primio književnu nagradu i ubrzo je objavio romane Ponoćna palača, Rujanska svjetla i Marina. Od 1994. živio je u Los Angelesu, radio kao scenarist i pisao za španjolske dnevne novine “El País” i “La Vanguardia”.

Godine 2002. u Španjolskoj je postao književna senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra, čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Dosad je preveden na više od četrdeset jezika te prodan u desecima milijuna primjeraka.

Nastavak Sjene vjetra, roman Anđelova igra, objavljen je na Svjetski dan knjige 23. travnja 2008., treći roman iz serijala o Groblju zaboravljenih knjiga Zatočenik Neba objavljen je u studenome 2011., a završni dio serijala Labirint duhova objavljen je 2016. godine.

Njegova djela u Hrvatskoj je objavljivala Fraktura. 

Komentara 1

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
14:49 19.06.2020.

... pokoj duši. Sjena vjetra je tako lijepa knjiga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije