Naslovnica Kultura Film

Nakon što rat prestane, počinje pravi horor

Radnja ''Neprijatelja'' događa se nekoliko dana nakon Daytona, kad skupina vojnika u napuštenoj tvornici pronalazi zazidanog muškarca
19. prosinca 2011. u 19:30 4 komentara 5 prikaza
'neprijatelj4_nnn_kul_151211'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazan film "Neprijatelj" srbijanskog redatelja srednje generacije Dejana Zečevića.

Film je ljetos već predstavljen i u Puli, gdje je dobio dvije nagrade struke, ali velik dio medijske pozornosti tada je bio usmjeren na neka druga domaća ostvarenja, pa je "Neprijatelj" pomalo zapostavljen. Nepravda bi djelomično trebala biti ispravljena ograničenom distribucijom u kinu Europa, a zatim i u drugim hrvatskim art-kinima, iako je "Neprijatelj" film koji bi sasvim ravnopravno mogao igrati i u multipleksima.

Šutljivi stranac

Radnja ovog osvježavajuće napetog filma odvija se negdje u novopečenoj Republici Srpskoj, samo nekoliko dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Skupina vojnih tehničara u sklopu akcije razminiranja slučajno pronalazi čovjeka zazidanog u podrumu srušene tvornice. Uglađen, bez ikakve isprave, predstavljajući se samo kao "Hromi Daba", taj stranac, koji ne jede i ne pije, ubrzo počinje unositi nervozu u malu skupinu muškaraca traumatiziranih tek završenim ratnim sukobom.

Dok vrijeme u iščekivanju iduće smjene sve sporije protječe, redaju se sve strašnija otkrića oko njihova improviziranog štaba, ali i unutar same zajednice kojoj prijeti skoro krvoproliće. Metaforični scenarij Đorđa Milosavljevića u režiji Dejana Zečevića pretvorio se u intrigantan psihološki triler te ujedno jedan od rijetkih zaista dobrih filmova o nedavnom tragičnom ratu.

Najveća mana – glumci

Zečević pritom ne ulazi u političku pozadinu sukoba, nego vojnike u apsurdnoj misiji razminiranja vlastitog minskog polja koristi za testiranje ideje o univerzalnom zlu koje prijatelje pretvara u neprijatelje.

U njegovoj pametnoj psihološkoj studiji tjeskobe i paranoje manje je važno je li zarobljeni muškarac Sotona, Demiurg, Hromi Daba ili samo običan, poludjeli civil, na što će upozoriti djevojka u čijoj su se kući privremeno naselili vojnici.

Kao ozbiljnije mane filma nameću se na trenutke neuvjerljivi dijalozi i velike razlike u kvaliteti pojedinih glumaca, no bez obzira na to, "Neprijatelja" svakako vrijedi pogledati.

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    srpske gluposti

  • -obrisani-:

    ima li titl na hrvatskom jeziku....???

  • -obrisani-:

    Baš su ovi iz rs, utemeljene na genocidu i masovnim progonima, logorima, pozvani da stvaraju filmove o univerzalnom zlu i tako relativiziraju vlastitu krivnju za sva zlodjela nanesena drugima