Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljstvo

Raspada se Odbor za kulturu HDZ-a: Nakon Šovagović otišli Vidačković, Zidić, Glavinić...

anja šovagović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.03.2016.
u 08:54

Nakon Šovagović otišli Vidačković, Zidić, Glavinić...

Pismo Anje Šovagović Despot, kojim poznata glumica daje ostavku na mjesto predsjednice Odbora za kulturu HDZ-a, već 11. ožujka bilo je poslano svim članovima Odbora koji su uz njega dobili i kopiju dopisa što ga je nekoliko dana ranije predsjednicima svih HDZ-ovih odbora uputio politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak. Upravo to pismo iz vodstva stranke bio je povod revoltu Anje Šovagović Despot koja je kao nestranačka osoba i volonter tri godine vodila Odbor za kulturu HDZ-a.

“Danas kada je HDZ i Domoljubna koalicija zajedno s kolegama iz MOST-a preuzela odgovornost za upravljanje Hrvatskom smatramo potrebnim modificirati ulogu Odbora na način da Odbori preuzmu ulogu stručnih savjetodavnih tijela za naše zastupnike u Hrvatskom saboru i ministre u Vladi RH te njihove zamjenike i pomoćnike”, piše u pismu Tomislava Čuljka kojim poziva sve odbore da pozovu na sastanak ministre, njihove zamjenike i pomoćnike “u cilju zajedničkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada.”

Kazališni rječnik

Upravo na te rečenice odgovara gospođa Šovagović Despot kada u pismu, naslovljenom na Čuljka i Karamarka, piše “...smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate” te ironično, služeći se kazališnim rječnikom, dodaje: “Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u ‘premijernoj’ postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci”. Na to se odnosi i nastavak: “Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima kao i saborske zastupnike u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći ni start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja”.

Glavni, pak, razlog kritike očit je u završnom dijelu pisma u kojem Šovagović Despot podsjeća na prijedlog njenog Odbora, koji je s potpisom Tomislava Karamarka u Saboru predstavljen kao dio programa nove Vlade, da se proračun za kulturu odmah poveća na 1 posto, a tijekom naredne dvije godine na 1,5 posto.

Oštro po novom ministru

“U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu”, piše Anja Šovagović Despot i pismo zaključuje riječima: “Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti hrvatske države.” – Pismo sam napisala tek nakon što sam vidjela proračun. Ne znam kako je dospjelo u medije, ali iza svega napisanog stojim – rekla nam je jučer gospođa Šovagović Despot. Njena ostavka nije jedina.

Nakon što su Odbor već ranije napustili njegov potpredsjednik Jure Zovko te nakon kratkotrajnog članstva i Krešimir Dolenčić, prosljeđujući pismo bivše predsjednice članovima svoje je odustajanje obznanio i tajnik Odbora Zlatko Vidačković.

– Nisam još formalno podnio ostavku, ali hoću, to je jedino logično – rekao nam je jučer i Igor Zidić, a iz Odbora je istupio i Pero Glavinić, koji je vodio pododbor za glazbeno-scenske djelatnosti.

– Gospođa Šovagović Despot ima moju punu podršku, a kao član HDZ-a smatram sramotnim što joj se predsjednik stranke sve ovo vrijeme uopće nije javio – rekao nam je Glavinić.

>> Plenković otkriva zašto je odustao od utrke za šefa HDZ-a

Komentara 82

DA
danijelrukavina4
09:55 17.03.2016.

Ta pisma, ostavke ( na što ? ) - sve bez veze. Sve se vrti oko "love", a "love" više nema. Svi se vidjeli u ulozi ministra kulture, ili na nekim drugim pozicijama "pri kulturi" - zato su i ulazili u odbore. Nisu postali ministri, pa daju ostavke. Po svemu gore viđenom, najpoštenija je bila "slamka spasa".

VE
verica2
09:58 17.03.2016.

„Osim toga, imamo više estradnih umjetnika nego civila. Koga god pitaš na ulici ,Jesi li ti možda privatnik?,, kaže: , Ne, ja sam prateći vokal!, I tako to ide godinama. Pa pogledajte koliko ima tih natjecanja …………..Od čega će tii ljudi živjeti, gdje će raditi? Mi nismo zemlja tolikih potreba niti tolikog novca, ali ja ne znam, inzistira se….. Negdje sam pročitao da moj Šibenik, prekrasni, ali ne tako bogat i tako velik, da je lani, što jednih, što drugih, imao prema nekih sedamnaest festivala, računajući od animiranog filma preko glazbenih, preko Međunarodnog festivala djeteta i tako. Ne znam kako će to draga domovina rješavat?“ Ovo nije izrekao fašist, revizionist, teški desničar, nego veliki i neprežaljeni Arsen Dedić u razgovoru snimljenom 28. travnja 2015., poslije promocije filma „Moj zanat“ održane u Beču. Razgovor s Arsenom vodio je Zlatko Turkalj, a emitiran je na Hrvatskom radiju. Činjenica je da bi u proračunu za kulturu trebalo biti više novca, ali i da u kulturi treba napraviti reda.

DU
Deleted user
09:54 17.03.2016.

Nezadovoljstvo je razumljivo. Ovo je rezultat neželjene koalicije s MOSTom koji je na vlast došao nespreman, bez programa, ali sa velikim apetitima za zauzimanje mjesta i zadovoljavanje osobnih interesa njegovih članova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije