Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši ministar kulture Berislav Šipuš

"Nakon politike sav sam u glazbi, pišem knjigu, a istrage se ne bojim"

Šipuš
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
25.04.2016.
u 12:08

Trenutno najvažnija stvar bivšem ministru je večerašnji koncert Cantus ansambla u Laubi s kultnim francuskim glazbenikom Vinkom Globokarom

Kako izgleda njegov život nakon politike, bilo je prvo pitanje koje smo u kratkom razgovoru postavili bivšem ministru kulture Berislavu Šipušu.

- Normalno. I dalje predajem studentima na Muzičkoj akademiji, ponovo sam u punom pogonu kao umjetnički voditelj Cantus ansambla, a počeo sam raditi i na knjizi.

Pišete političke memoare?

Nipošto. Radim na knjizi koja bi trebala biti sveučilišni udžbenik iz predmeta Aspekti suvremene glazbe koji sam na Muzičkoj akademiji naslijedio od akademika Rubena Radice, a on od akademika Natka Devčića. Mislim da je došlo vrijeme da se sve te bilješke, literatura, partiture i glazbeni primjeri organiziraju i osmisle u jednom tekstu.

A što je s komponiranjem?

Cantus ansambl će 22. listopada ove godine u HGZ-u imati svečani koncert za 15. obljetnicu svog rada. Obvezao sam se napraviti za tu prigodu jednu jednu improvizaciju za udaraljke i mješoviti zbor Cantus ansambla.

Od kada postoji i zbor?

Postojat će od tog trenutka kada će čitav ansambl odložiti instrumente i nastupiti u ulozi pjevača. Uz to ću vjerojatno imati i narudžbe za sljedeću Tribinu HDS-a u Opatiji i Muzički biennale i to mi je, uz rad koji me čeka na knjizi, više nego dovoljno.

Trenutno ste angažirani i oko koncerta koji će Cantus ansambl u ponedjeljak, 25. travnja, održati u Laubi?

Taj koncert slijedi nit koju provlačimo kroz čitavu sezonu, a to su iskoraci u netipične situacije za ansambla klasičnog sastava kakav je Cantus. Izvest ćemo skladbu koja je pisana za balet, "Air" Krešimira Seletkovića, u obliku suite koju je autor priredio za koncertnu izvedbu, a u drugom dijelu će se predstaviti jedan od kultnih skladatelja i improvizatora 20. stoljeća Vinko Globokar, koji nam dolazi kao gost iz Pariza. On će svirati i voditi ansambl u izvedbi svoje skladbe "Kaleidoskop im Nebel" koja će prvi put biti predstavljena i kao plesna predstava.

Koliko vam život i sve te aktivnosti opterećuje predložena istraga protiv vas kao bivšeg zamjenika, a potom i ministra kulture?

Naravno da me ta činjenica i mogućnost opterećuje, ali živim i radim normalno i čvrsto vjerujem da će sve nedoumice i pitanja biti argumentirano objašnjena i pojašnjena u moju korist. Čini mi se da je sve to rezultat možda čak i neke određene namjere, a svakako neznanja ili neinformiranosti o tome što je sve posao, koje su ingerencije i sloboda odlučivanja ministra kulture ili njegova zamjenika.

Želite li komentirati dosadašnji rad, ili dati neki savjet vašem nasljedniku ministru Hasanbegoviću?

Izdvojio bih ono što sam već u prvom susretu rekao ministru Hasanbegoviću: da će biti heroj ako uspije postići da Vlada u sljedeće četiri godine izdvoji 150 milijuna kuna za izgradnju Hrvatskog povijesnog muzeja. Inače od muzeja neće biti ništa. Zna se da je prošla Vlada inzistirala na javno-privatnom partnerstvu koje je kod nas jako komplicirano ostvariti. Naše društvo još uvijek nije spremno imati privatnu inicijativu u kulturi. Mi se toga bojimo, za razliku od talijanskog ministra kulture koji se nije bojao pozvati 83 ministra u Zakladu Prada gdje nam je Lucia Prada tumačila što će sve pokloniti gradu Milanu i Talijanskoj Republici. Naši su zakoni napravljeni tako da ljudi i tvrtke koji bi to htjeli, a ima ih, kulturi jednostavno ne mogu ništa darovati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije