Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Dunja Vejzović nakon dvanaest godina opet na pozornici

Izvrsnu predstavu u Operi u Grazu režirao je glasoviti njemački operni redatelj Peter Konwitschny
31. ožujka 2014. u 15:42 0 komentara 418 prikaza
JENUFA Graz

Dunja Vejzović, primadona i hrvatska nacionalna operna prvakinja, prije dvanaest godina oprostila se od operne scene na pozornici s koje je krenula u svijet. U zagrebačkom HNK zapjevala je ulogu Charlotte u Massenetovom Wertheru.

Prošle je zime ponovno izašla na tu istu pozornicu, ali ne da pjeva, nego da primi Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo i održi prigodni govor koji je, barem unutar struke, pokrenuo i diskusije o umjetnicima i njihovoj društvenoj angažiranosti.

Nakon što je lani proslavila i 70. rođendan, Dunja Vejzović prošle se subote ipak vratila na opernu pozornicu. I to dvostrukim debijem: prvim nastupom na pozornici Opere u Grazu i prvim nastupom u Janačekovoj operi Jenufa.

Dunja Vejzović dunja vejzović Otišla sam u svijet jer mi nisu davali ništa za pjevati Dunja Vejzović nagrada hrvatskog glumišta Dunja Vejzović za svoj svjetski glas nagrađena za životno djelo 'kultura..zgb...08.05.2003. dunja vejzovic snimio:boris scita' Priznanje Dunja Vejzović nagrađena za velik doprinos njemačkoj kulturi

Izvrsnu predstavu režirao je glasoviti njemački operni redatelj Peter Konwitschny. Minimalnim sredstvima, s gotovo minimalističkom scenografijom, ostvario je dramu visoke napetosti i psihološkog poniranja u likove osobne i društvene drame koja rezultira zločinom. Među osobito dojmljive redateljske poteze spada uvođenje violinistice s velikim solom u drugom činu među likove na pozornici.

Filharmonijski i operni orkestar Graza, pod vodstvom svog šefa dirigenta Dirka Kaftana, zahtjevnoj je opernoj partituri pristupio vrlo savjesno i temeljito, a odličnom dojmu pridonijela je i izvrsna akustika Opere u Grazu, usporediva s onom u koncertnim dvoranama.

Publika je s velikim oduševljenjem primila premijernu izvedbu, a pokazala je i da itekako zna prepoznati i nagraditi nastupe koji se pjevački i umjetnički izdižu iznad ostalih. Najveće je ovacije s pravom i potpuno zasluženo primila Iris Vermillion, njemačka mezzosopranistica velikog imena i karijere, za potresno tumačenje Crkvenjarke. Premda je njena uloga jedna od manjih, Dunja Vejzović je kao stara Burjeva bila itekako markantna i prezentna u prvom i trećem činu opere svojom čitavom pojavom. Publika je povicima bravo i hrvatskoj umjetnici iskazala osobito veliko poštovanje.

Uz takve snažne osobnosti mlada pjevačica Gal James nije se uspjela nametnuti u onoj mjeri u kojoj to zahtjeva teška naslovna uloga Janačekove opere, ali u svakom slučaju ostvarila je nastup na visokoj profesionalnoj razini, baš kao i njeni muški partneri Ales Briscein i Taylan Reinhard u ulogama Lace i Števe.

I nastupi Dunje Vejzović i čitava produkcija dobar su razlog za operni izlet u Graz, osobito za one koji  tamošnju Jenufu žele usporediti s nedavnom zagrebačkom.

   
   
   
Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.