Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija kulturnjaka

Knjižara izazvala lavinu negativnih reakcija objavom o Severini: Nakladnici prekidaju suradnju

Facebook
26.01.2024.
u 14:31

Zagrebačka knjižara Bookara izazvala je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama zbog objave u kojoj kritiziraju hrvatske pisce koji su podržali Severinu, dok nju prozivaju što nikada u njihovoj knjižari nije kupila knjigu, a već dva nakladnika objavila su da s Bookarom prekidaju suradnju

Odluka Vrhovnog suda kojom se zbog proceduralne pogreške ukinulo zajedničko skrbništvo Severine Vučković i njenog bivšeg supruga Milana Popovića nad njihovim djetetom, izazvala je niz reakcija i na hrvatskoj kulturnoj sceni. Podršku Severini izrazio je i niz pisaca, među kojima i Snježana Banović, Renato Baretić, Lidija Deduš, Boris Dežulović, Monika Herceg, Damir Karakaš, Kristian Novak i Zoran Žmirić, potpisnici "Proglasa za Aleksandra i njegovu majku" objavljenog na mrežnoj stranici Miljenka Jergovića. 

– Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške” – poručili su pisci te tim putem pozvali građane i građanke na solidarnost i empatiju te nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

No, njihov apel kritizirali su iz zagrebačke knjižare Bookara, čija je objava na Facebooku izazvala neviđenu lavinu kritika. U objavi su to nazvali "prvom javnom problematikom u koju se uključuju hrvatski pisci", kazavši kako se pisci ranije nisu oglasili ni o potresu, korupciji, nepotizmu i mafiji u izdavaštvu, udžbenicima, lektiri te brojnim drugim problemima.

"Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci, evo do danas", smatraju u Bookari. 

"Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njima, a mi smo zlopamtila i znamo koliko čita nova supruga njegova oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njene ruke", također su napisali. 

Na stranu činjenica da se upravo pisci i kulturnjaci često angažiraju oko društvenih problema pa tako i navedenih tema poput potresa, izdavaštva, udžbenika i lektira, mnogima je posebno zasmetalo prozivanje Severine zbog činjenice da nije njihova mušterija, odnosno da, navodno, u njihovoj knjižari nikada nije kupila knjigu. 

"Dragi prijatelji, molila bih da ako ikad vidite ijednu od mojih knjiga u knjižari Bookara, da je ne kupite. Ne želim da moj umjetnički rad podržava dotično mjesto niti da se s njime dovodi ni u kakvu vezu. Isto tako želim izraziti podršku Severini Vučković – primarnoj žrtvi Bookarinog mizoginog napada – kao i kolegicama i kolegama koji su, nakon što su podržali Severinu, postali sekundarne žrtve bizarnog i seksističkog ispada na društvenim mrežama knjižare Bookara", napisala je na Facebooku pjesnikinja Marija Dejanović, pozvavši na solidarnost sa ženama "nosile one lokne ili ne, kupovale one knjige ili ne". 

Ubrzo su reagirali i neki nakladnici, objavivši da prekidaju suradnju s knjižarom Bookara. 

– Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mjestima koja vode ovakvi ljudi. Ne utvaramo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali... barem – koliko nam je poznato – ne vrijeđaju i ne omalovažavaju ikoga, pogotovo ne temeljem toga jesu im kupci ili ne. Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige – kazali su iz Fokusa, a oglasila se i Naklada Val.

– U skladu s poslovnom politikom i vlastitim uvjerenjima i mi smo odlučili povući sve naslove iz knjižare Bookara u Zagrebu, Maksimirska 39. Knjige Naklade Val možete i dalje pronaći u svim drugim knjižarama – stoji pak u njihovoj objavi na Facebooku. 

Severinu Vučković, kao i sve ostale roditelje i djecu koji su žrtve nepravdi pravosudnog sustava, odlučili su podržati i udruga za djelovanje u kulturi Arterarij i Centar za ženske studije, čija je jučerašnja umjetnička akcija "Priče za laku noć koje ti želim ispričati" privukla brojne umjetnike i građane koji su do ponoći u zagrebačkoj Laubi čitali dječje priče za laku noć. 

Jedna od sudionica umjetničke akcije, glazbenica Ida Prester, koja je u suradnji s Arterarijem nedavno pokrenula i kampanju Štit – protiv nasilja nad ženama, u Laubu je došla kako bi "svim srcem podržala pravo jedne majke i jednog sina da budu zajedno". 

– U ovom slučaju to su Severina i mali Aleksandar, ali ima jako puno anonimnih Severina i anonimnih Aleksandara i Aleksandri koji nažalost vode ovakve bitke. To institucionalno nasilje mora prestati odmah i ja se nadam da je ovo samo početak, da ćemo zaista zarolati kotačiće promjene ako ne podlegnemo apatiji nego se svi zajedno uhvatimo za ruke i kažemo: "Sada je stvarno dosta" – rekla je Prester. 

Komentara 14

MA
marcellus
14:52 26.01.2024.

Podrška knjižari, treba netko otvoreno reći da je ova masovna histerija posve neutemeljena, otac ima jednako prava na dijete kao i majka a Severini bi zbog svih tužbi za napade na učiteljice, socijalne radnice, ucjene vještaka i tako dalje u civiliiziranoj državi davno bio zabranjen uopće i pristup djetetu.

ZW
zweistein
14:56 26.01.2024.

jadni mali nebojša

MA
majeltomoguce
15:43 26.01.2024.

Nema druge nego kod Šprajca i po 3x plakati i pljuvati po državi koja je uzela djete majci i dalo ga ocu! Brrrrr očevi su strašni, ajmo plašiti narod očevima! Sad se tek vidi jad i bijeda mnogih medija i udruga. Neka sve ispliva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije