Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nakit inspiriran drevnim običajima napravljen je od 6 000 godina starog hrasta

Smiljka Franjić i Mario Nokaj predstavili su novu kolekciju nakita.
27. srpnja 2020. u 14:31 0 komentara 328 prikaza
Foto: Juraj Vuglač
Pogledajte galeriju 1/9

Potreba da se osjećamo prihvaćenima, da pripadamo, jedna je od najsnažnijih ljudskih potreba. Osjećaj identiteta i samopoštovanja odražavaju tu potrebu. Prvi ukrasi izvedeni su iz lova: zubi, kandže, rogovi i kosti. Lovci su vjerovali da će im nošenje trofeja donijeti sreću za sljedeći lov. Ratnici su nosili nakit da bi ih zaštitio u bitci, običan čovjek nosio je nakit da bi ga zaštitio od magije i donio mu sreću. Nakit je također označavao povezanost i predanost: preko ljubavne odanosti do oznake pripadnosti plemenu ili kasti. Smiljka Franjić i Mario Nokaj inspiraciju pronalaze upravo u toj drevnoj ulozi koju je nakit imao u ljudskom društvu.

Jedina hrvatska putopjesnikinja Prehodala sam 1000 km po Japanu i to pretočila u poeziju, a sada Bookmobilom obilazim Hrvatsku
1 / 9

Smiljka Franjić: „Početak mog umjetničkog djelovanja u području oblikovanja suvremenog nakita počeo je odlukom da ću si od poklonjenog komada crnog drveta napraviti ogrlicu kakvu nitko nema. Trebalo je naučiti tehnike obrade drveta i metala, a usput kreirati i stvarati. Polako i bez pritiska stvarala sam intuitivno, prema trenutačnom raspoloženju, izlagala, sudjelovala na modnim revijama, vodila umjetničke radionice. Nit vodilja cijelog ovog puta bila je prikazati ljepotu drveta kojim se može pohvaliti mali broj zemalja na svijetu primjenjujući stare tehnike obrade i završne impregnacije voskom, poštujući ekološke principe. Nakit koji ovdje predstavljam napravljen je od fosilnog hrasta starog cca 6 000 godina i srebra, ponekad s umetnutim jantarom ili kljovom vepra. Boja drveta je crna, a na nju je apliciran patinirani srebrni okov. Crna boja, šiljati oblici i predimenzioniranost osobine su serije radova nastalih nakon samostalne izložbe Putovanje kroz vrijeme. Njima se vraćam u prapovijest, vrijeme kada je ovo drvo bilo živo, a nakit služio kao talisman, štitio i davao snagu. Oblici koje izrađujem od drva imitiraju životinjske zube ili kosti koje daju osobine tih životinja onima koji ih nose.

kansai yamamoto Umro slavni japanski dizajner koji je odijevao Davida Bowieja

Marion Nokaj: „Kao stalna inspiracija su mi drevne civilizacije i život njihovih članova. Nakit je bio dio njihovog života, statusa, tako sam nakitom upotpunio i našeg ratnika, Princa, dao mu snagu kroz spiralnu antiklastičnu narukvicu , izrađenu drevnom tehnikom kovanja.“

konobar
DRUGA STRANA TURIZMA
Konobar koji radi 11h dnevno cijelu sezonu bez slobodnog dana: 'Ili ću izdržati ili umrijeti'
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.