Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Najveća godišnja nagrada za klasičnu glazbu Krešimiru Seletkoviću

Nagradu je uručila gradonačelnica Ljerka Cividini. Kako stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda, "Dystopia" Krešimira Seletkovića izdvaja se suverenošću odgovora na samopostavljene izazove, skladnim mnogoglasjem semantičkih slojeva i suglasjem unutar-glazbenog i izvan-glazbenog sadržaja.
14. svibnja 2022. u 19:26 0 komentara 209 prikaza

Uoči završnog koncerta na 49. Majskom muzičkom memorijalu Josip Štolcer Slavenski dodijeljena je nagrada Grada Čakovca nazvana po tom skladatelju. Ovogodišnji laureat je Krešimir Seletković iz Zagreba, i to za djelo "Dystopia".

Nagrada "Josip Štolcer Slavenski", kako je istaknuto, najveća je godišnja nagrada za klasičnu glazbu koja se dodjeljuje u Hrvatskoj, a naslijedila je Vjesnikovu nagradu za klasičnu glazbu. Od samih početaka najboljim domaćim skladateljima dodjeljuje su u Čakovcu na Majskom muzičkom memorijalu.

Nagradu je uručila gradonačelnica Ljerka Cividini. Kako stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda, "Dystopia" Krešimira Seletkovića izdvaja se suverenošću odgovora na samopostavljene izazove, skladnim mnogoglasjem semantičkih slojeva i suglasjem unutar-glazbenog i izvan-glazbenog sadržaja.

Seletković je diplomirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Davorina Kempfa. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju redovitog profesora, gdje je od 2013. do 2019. obnašao dužnost prodekana za nastavu. Bio je urednik edicije Ars Croatica Hrvatskog društva skladatelja 2003. – 2012. te umjetnički ravnatelj Muzičkog bijenala Zagreb 2012. – 2018. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja, nagrade za najbolju glazbu za dječju predstavu na 19. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku. Laureat Majskog muzičkog memorijala prvi je put bio 2008. godine. Višestruki je dobitnik nagrade Porin. Godine 2019. odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a od 2020. je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autor je šezdesetak orkestralnih, komornih, vokalnih i elektroničkih skladbi.

Nakon uručenja nagrade, Zbor Hrvatske radio televizije uz pratnju Branimira Pustičkog na violončelu te ravnanje Tomislava Fačina izveo je Seletkovićevo djelo "Pet stadija žalovanja".

Dijabetes nekad i sad
Povijest i budućnost šećerne bolesti
Ova bolest jedna je od najvećih čovjekovih neprijatelja! Hrvatska profesorica: U zadnjih 10 godina došlo je do ogromnog napretka
CVH
Vidi i budi viđen
Vozite automobil? Za ovo zasigurno niste znali – a može vam spasiti život!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.