Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restauriran "deveti krug"

Najvažniji hrvatski film o holokaustu konkurirao je za Zlatnu palmu i Oscar

12.10.2021.
u 11:40

U srijedu, 13. listopada, u kinu Kinoteka održat će se svjetska premijera digitalno restaurirane verzije klasika Franca Štiglica.

U zagrebačkoj Kinoteci sutra će se održati premijera digitalno restaurirane verzije filma “Deveti krug” slovenskog redatelja Franca Štiglica, koji se do danas smatra najvažnijim hrvatskim filmom o holokaustu. Smještena u okupirani Zagreb početkom Drugog svjetskog rata, Štiglicova melodrama govori o obitelji koja odluči spasiti život kćeri svojih prijatelja Židova udajom za svoga sina. Mladić koji već ima djevojku isprva je bijesan zbor tjeranja u neželjeni brak, zbog čega odlučuje pobjeći od kuće, a priča poprima sve dramatičnije razmjere koji vode do tragičnoga kraja.

Nastao prema scenariju židovske novinarke, spisateljice i dramaturginje Zore Dirnbach, “Deveti krug” prikazan je u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. U filmu su debitirali Boris Dvornik, Dušica Žegarac i Desanka Beba Lončar, koji su odreda postali zvijezde jugoslavenskog filma.

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra digitalno je restaurirala film 2020. godine u studijima Ater i Klik film u Zagrebu. Restaurirana verzija “Devetog kruga” prošle je godine izabrana u program Cannes Classics, sekciju prestižnog festivala u sklopu koje se prikazuju nove restauracije filmskih klasika. Zbog epidemiološke situacije program nije održan tako da će prikazivanje u Kinoteci biti njezina svjetska premijera.

Deveti krug prikazuje se kao dio “Okupiranih gradova”, ciklusa filmova o životu za vrijeme okupacije, inspiriran šezdesetom obljetnicom Štiglicova klasika. Ciklus se sastoji od tridesetak naslova podijeljenih u sedam tematskih cjelina, od kojih je svaka fokusirana na temu, motiv ili postupak iz “Devetog kruga”. Program je žanrovski raznolik, a unutar svake tematske cjeline domaći će naslov biti stavljen uz rame međunarodnih naslova na sličnu temu. Mnogi filmovi bit će prikazani u nedavnim digitalno restauriranim inačicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije