Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVD

Najstariji sačuvani dugometražni film snimljen u Hrvatskoj

27.11.2008.
u 16:44

Nastojeći svake godine unijeti nešto novo i proširiti djelovanje, ovogodišnji je Zagrebački filmski festival u pratećem programu Film@CRO prikazao sedam više ili manje poznatih filmova redatelja (dobrim dijelom) snimljenih u Hrvatskoj. Među ostalima “Proces” Orsona Wellesa, “Limeni bubanj” Volkera Schlöndorffa, “Željezni križ” Sama Peckinpaha... ostvarenja za koja svaki iole upućeniji ovdašnji filmoljubac zna da su nastali i na našem tlu.

No, tek malobrojni su dosad bili upućeni u to da je daleke 1923. g. u Hrvatskoj režirao i velikan kinematografije Nijemac Friedrich Wilhelm Murnau.

Štoviše, njegov manje poznat film “Financije velikog vojvode” ne samo da je uvelike nastao na lokacijama na Rabu i u Splitu nego je to i najstariji sačuvani dugometražni igrani film snimljen u Hrvatskoj. “Financije” nisu, doduše, prikazane na velikom platnu tijekom festivala, ali su objavljene na prvom ZFF-ovu DVD-u.

Murnau je iza sebe ostavio nekoliko remek-djela kao što su “Nosferatu” (1922), “Posljednji čovjek” (1924) i “Faust” (1926), no ovaj film, njegova jedina “lagašna komedija”, ne stoji im uz bok. U djelu tromog ritma koje je vrijeme prilično temeljito pregazilo, Murnau ne iskazuje smisao za komediju, a nije posvetio osobitu pažnju ni razradi karaktera.

Utemeljen na istoimenu romanu Franka Hellera, film po scenariju Thee von Harbou doima se tek površnom ilustracijom radnje ispunjene razmjerno kompliciranim, plošno predstavljenim humorno ugođenim romantičnim i financijskim spletkama vezanima uz mogući bankrot don Ramona XX, vojvode od Abacca.

No, bez obzira na kakvoću samoga filma, objavljivanje “Financija velikog vojvode” na DVD-u vrijedno je svake pohvale, ako ne zbog drugoga, onda kao pothvat povijesno-kulturološkog značenja.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije