Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost u svemiru

Najskuplji živući umjetnik Jeff Koons poslat će svoje skulpture na Mjesec

CARLO ALLEGRI
31.03.2022.
u 11:49

Minjaturne Koonsove skulpture na Mjesec će sletjeti u svemirskom vozilu Nova-C tvrtke Intuitive Machines

Jeff Koons, poznat i kao najskuplji živući umjetnik na svijetu - njegova skulptura “Zeca” na aukciji u Christie’su postigla je cijenu od 91,1 milijun dolara - poslat će svoje radove na Mjesec.

Prvi je to izlet kontroverznog umjetnika i u svijet NFT-ova, jer svaka će od još uvijek nepoznatih skulptura iz njegove nove kolekcije, imati i pripadajući jedinstveni digitalni NFT. Kako je izvijestila galerija Pace koja zastupa Koonsa, skultpure iz ciklusa “Jeff Koons: Moon Phase” na Mjesec će odnijeti i na njegovoj površini postaviti svemirsko vozilo Nova-C Lunar Lander koje je dizajnirala kompanija Intuitive Machines. Bit će to prva (autorizirana) umjetnička djela na površini Mjeseca, a bit će postavljena na područje tzv. Mjesečeva mora (Oceanus Procellarum) zaštićena unutar prozirnih kocaka te ondje ostati - zauvijek.

Intuitive Machines svoje vozilo razvija uz pomoć američke svemirske agencija NASA-e, a dio je to velikog projekta u sklopu kojeg se planira ponovno na Mjesec poslati i ljude. Malena Nova-C će sa sobom tako uz minijaturne Koonsove skulpture nositi i NASA-inu opremu za znanstvena istraživanja. Ipak, Koonsova djela nisu i prve umjetnine na Mjesecu. Naime, 1971. je jednu figuricu Paula Van Hoeydoncka na Mjesec prošvercala ekipa Apolla 15. Ta aluminijska skulptura u liku astronauta leži pokraj plakete s imenima 14 astronauta koji su dali svoje živote za napredak u istraživanju svemira. Postoje glasine i o “Mjesečevu muzeju”, minijaturnoj keramičkoj pločici na kojoj su urezana djela Andyja Warhola i još petorice umjetnika iz 60-ih, koja je navodno također prošvercana na jednoj od NASA-inih svemirskih misija.

Zasad se ne zna kako će Koonsova nova djela izgledati ni od čega će biti napravljena, ali neke detalje trebali bismo saznati uskoro. Znamo samo da Koons kroz njih “istražuje imaginaciju i tehnološku inovaciju ljudske rase”. Nova-C već je trebala poletjeti 2020. godine, ali misija je odgođena te će se vjerojatno zaputiti na Mjesec potkraj ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije