Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Giselle" u Lisinskom

Najromantičniji bijeli balet priča je o osveti prevarenih i odbačenih djevojaka

KD Lisinski
12.10.2023.
u 11:23

U Lisinskom 29. listopada gostuje "Giselle", čuvenog Harkivskog nacionalnog akademskog opernog i baletnog kazališta

Može li se umrijeti od ljubavi koja nam slomi srce? Ako odgovor tražite u najvećim bijelim baletima on glasi – a kako drugačije? Upravo to je i glavna priča baleta "Giselle", koji svi ljubitelji baleta 29. listopada mogu pogledati u velikoj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski". Riječ je o gostovanju čuvenog Harkivskog nacionalnog akademskog opernog i baletnog kazališta, a u glavnim su ulogama vrhunski gostujući solisti iz Berlina i Bratislave. Ulogu Giselle pleše Lizi Avsajanishvili, solistica Državnog baleta iz Berlina, a grof Albrecht je Vladyslav Bosenko, prvi solist Baleta Slovačkog narodnog kazališta iz Bratislave.

"Giselle" je jedan od najpoznatijih romantičnih baleta, a zajedno s "Labuđim jezerom" je i najpoznatiji i najizvođeniji tz. bijeli balet, dakle klasika koja se pleše na vrhovima prstiju koja zahtijeva besprijekornu tehniku plesača. Sam balet zapravo je priča o zavedenoj i prevarenoj nevinoj seoskoj djevojci koja se ludo zaljubi u grofa koji je već zaručen, a kad njezino srce prepukne od iznevjerene ljubavi, u drugom mnogo mračnijem činu on postaje i priča o vilama koje plesom ubijaju nevjerne i lažljive muškarce... Giselle, naravno, spašava grofa zbog kojeg je smrtno stradala i zbog te priče "Giselle" slovi za najromantičniji klasični balet.

Ideja za ovaj balet potekla je od francuskog pjesnika i pisca Théophilea Gautiera, koji je osmislio priču o djevojci koja umire nakon izdaje svog voljenog, da bi se vratila kao jedna od vila kako bi ga spasila od odmazde drugih vila, duhova mladih prevarenih djevojaka. Njegova zamisao svidjela se Pariškoj operi te su Gautier i Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges napisali libreto, a Adolphe Adam je skladao glazbu. Praizvedba je bila 1841. godine, a povijest baleta pamti da je naslovnu ulogu plesala dvadesetdvogodišnja Carlotta Grisi, ljubavnica koreografa Julesa Perrotta. No, bila je ta premijera čista senzacija i u sljedećih pet godina "Giselle" je izvedena u: Londonu, Petrogradu, Beču, Berlinu, Milanu i Bostonu.

Sve velike balerine svijeta i Hrvatske plesale su ulogu Giselle, a zbog dva atmosferom suprotstavljena čina ona je i danas moćna inspiracija suvremenim koreografima. Jedna od najpoznatijih novijih verzija ovog baleta svakako je ona koju je 2016. godine stvorio koreograf Akram Khan koji slovi za jednog od najuzbudljivijih plesnih umjetnika današnjice. Ovaj Englez, rođen u Londonu, u obitelji koja svoje porijeklo vuče iz Bangladeša, plesnu umjetnost vidi kao način propitivanja svijeta, pa je tako ovu romantičnu priču, u produkciji i izvedbi Engleskog nacionalnog baleta, smjestio u migrantski logor.

Te "inovacije" ne trebaju brinuti domaće ljubitelj baleta, jer "Giselle" koja stiže u Lisinski je tradicionalan bijeli balet koji očarava vrhunskim izvedbama solista, ali i cijelog ansambla. Ulaznice za ovaj spektakl brzo nestaju, a prodaju se po cijeni od 22 do 45 eura. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije