Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEATAR.HR

Najbolju predstavu ima HNK Osijek, HNK Zagreb – promašaj

teatar (1)
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/20
23.11.2012.
u 00:10

Osobom godine proglašena je Vitomira Lončar, a iznenađenje večeri je pobjeda koreografa Matije Ferlina nad jakim redateljskim imenima

Neformalno i opušteno, rekli bi fanovi. Neorganizirano i s bezbroj tehničkih pogrešaka, rekli bi kritičniji gledatelji. Sve to bila je sinoćnja, prva dodjela Teatar. hr nagrade publike koju je u zagrebačkoj Tvornici kulture organizirao portal Teatar hr., na čelu s Norom Krstulović. Bilo je bezbroj tehničkih grešaka, uštimavanje instrumenata kidalo je živce, sve je bilo sporo i bez pravih iskri duhovitosti, a glazbeno je večer spasio tek Rundek cargo trio.

No, unatoč svemu hrvatsko kazalište od sada ima još jednu, alternativnu nagradu, na koju očito treba računati. Bio je to skup kazališnih alternativaca, jer ovdje su glasovanjem publike do nominacija došli neki novi ljudi – mahom oni iz izvaninstitucionalnog kazališta. Paralela s Nagradom hrvatskog glumišta nametala se sama, a potencirali su je i voditelji: glumica Nina Violić i redatelj Miran Kurspahić.

Najdalje je s prijezirom otišao glumac Frano Mašković, koji je zahvaljujući na nagradi za izvođača godine rekao: "Napokon nagrada zbog koje te nije sram što si nominiran". Ova je nagrada skrenula pažnju i na probleme koji muče naše kazalište. Tako je skandalom godine proglašen "nestanak" 11 milijuna kuna za nezavisnu scenu u gradu Zagrebu, a zbog opetovanog upozoravanja na nezakonitosti osobom godine proglašena je Vitomira Lončar. Od kazališta najbolje je prošao ZKM, koji ima izvođača (Mašković) i izvođačicu godine Ninu Violić, a pripala mu je i nagrada za najbolji dramski tekst koju je osvojio Ivor Martinić za "Moj sin samo malo sporije hoda".

Razloga za slavlje ima i HNK Osijek čija je predstava "Unterstadt", u režiji Zlatka Svibena proglašena predstavom godine. U konkurenciji jakih redateljskih imena laureat u kategoriji redatelj/koreograf je koreograf Matija Ferlin što je definitivno najveće iznenađenje večeri. Nezavisno kazalište godine je Triko Cirkus Teatar, a festival godine FEN. HNK Zagreb ima najprecjenjeniju produkciju godine, tj. četverosatni Tolstojev "Rat i mir" u režiji Tomaža Pandura.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
pin
22:13 23.11.2012.

Zašto "govor mržnje"? I kojih to 23.000?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije