Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal na natječaju

Najbolju fotografiju svijeta stvorila umjetna inteligencija, a ne nagrađeni autor

Boris Eldgasen
18.04.2023.
u 18:37

Njemački fotograf Boris Eldagsen odrekao se prestižne Sony World Photography Award, objasnivši kako je fotografijom koju je generirala umjetna inteligencija htio ukazati na propuste u natječaju

"Hvala vam što ste odabrali moj rad i učinili ovo povijesnim trenutkom, jer to je prva slika koju je napravila umjetna inteligencija, a pobijedila je na prestižnom međunarodnom fotografskom natjecanju. Koliko vas je znalo ili sumnjalo da ju je generirala umjetna inteligencija? Nešto u vezi ovoga ne izgleda dobro, zar ne? Umjetno generirane slike i fotografije ne bi se trebale natjecati u nagradi poput ove. Umjetna inteligencija nije fotografija. Prijavio sam se na ovo natjecanje kao drski majmun da saznam jesu li veliki fotografski natječaji spremni za ulazak ovakvih slika. Očito nisu. Nadam se da će ovo potaknuti raspravu u kojoj ću kao fotograf s trideset godina iskustva rado sudjelovati. Ako ne znate što učiniti s mojom nagradom, donirajte je fotofestivalu u Odesi, Ukrajina. Rado ću vam dati kontakte".

Tim se riječima njemački fotograf i stručnjak za umjetnu inteligenciju Boris Eldagsen odrekao prestižne Sony World Photography Award, upozorivši da još uvijek aktualne propozicije natječaja nisu priječile da se prijavi i pobijedi s fotografijom koja je rezultat algoritma, a ne ljudskog talenta.

Njegova izjava izazvala je velik šok i žestoku raspravu u kojoj se organizatori natječaja nisu najbolje snašli - u početku su čak tvrdili kako su znali da se radi o umjetno generiranoj fotografiji, što je autor prikazao kao laž, objavivši detaljnu prepisku s njihovim zaposlenicima iz koje se jasno vidi da su se pitanja o autentičnosti fotografije počela postavljati tek nakon što su s njima kontaktirali predstavnici medija koji su znali da se radi o prijevari.

"Prestanite pričati gluposti i pridružite se više nego potrebnom razgovoru", rekao im je umjetnik u jučerašnjem proglasu objavljenom na njegovim web stranicama.

Natjecanje Sony World Photography Award organizira Svjetska fotografska organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Njezina nagrada smatra se jednim od najvećih priznanja u svijetu fotografije, a autorima obično donosi međunarodnu slavu.

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
19:48 18.04.2023.

Ako je ovo najbolja fotografija kakve su ostale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije