Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Najbolja predstava je "Petrijin venac", a najbolji redatelj Bobo Jelčić

24. listopada 2019. u 12:35 1 komentara 307 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Svečanom dodjelom nagrada u srijedu su završile 34. Gavelline večeri . Stručni žiri u sastavu:  Biseka Ipša, Anica Tomić i Gea Vlahović odlučile su da je najbolja predstava "Petrijin venac" beogradskog Ateljea 212, a najbolja režija Bobe Jelčića u predstavi "Tri sestre" HNK Zagreb.

Počeo Festival svjetskog kazališta "Lomeći valove" - žive emocija bolje od najboljeg filma

U obrazloženju za "Petrijin venac“ žiri ističe:

" Nagradu dodjeljujemo izvanredno atmosferičnoj kazališnoj rekreaciji romana Dragoslava Mihailovića, koja arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni, u kompleksnoj predstavi čija burna intimistička interpretacija klasika srpske književnosti snažno iskoračuje iz uobičajenog repertoarnog kazališnog mainstreama. U dramaturško-redateljskom rješenju Mile Mašović-Nikolić i Bobana Skerlića, jednu ženu i njezinu tragičnu sudbinu u neprekidnoj interakciji pletu tri glumice – Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović – čineći moćan troglas ženskoga identiteta „koji je preživio sve“..."

Svečana dodjela nagrada Vladimir Nazo dodjela nagrada Dunja Vejzović protestirala jer HRT ne emitira 'Srbenku'

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Nataši  Matjašec Rošker, za ulogu  Sophie von Essenbeck u predstavi  „Sumrak bogova“ Slovenskog narodnog gledališča Maribor i u režiji Dalibora Matanića, dok je najboljom muškom ulogom proglašena ona Emira Hadžihafizbegovića u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva,  u režiji Kokana Mladenovića.

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • knjiznica:

    Napisala sam već dva puta ali Vama kad ne paše, brišete, ne tiskate taj komentar. Kazala sam za predstavu "Ut desint vires tamen est laudanda voluntas". Taj užas od prostačke prestave je najbolja režija? Kakve su tek bile druge