Naslovnica Kultura Kazalište

Najbolja predstava je "Črna mati zemla" ZKM-a

Najbolje glumice 28. Marulićevih dana su Nina Violić i Zrinka Cvitešić, a najbolji glumci Filip Vidović i Krešimir Mikić
29. travnja 2018. u 11:47 1 komentara 335 prikaza
Foto: arhiva ZKM

Na festivalu hrvatske drame, na 28. Marulićevim danima, nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi "Črna mati zemla", redateljice Dore Ruždjak Podolski, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih. Tako je odlučio stručni žiri u sastavu: glumica Marija Sekelez, redatelj Dražen Ferenčina, dramaturg, teatrolog i glazbenik Matko Botić, teatrologinja Višnja Kačić Rogošić i  kostimografkinja Ivana Bakal.

Time se nastavlja nadasve uspješan niz ove predstave, nastale po nagrađivanom i cijenjenom romanu Kristiana Novaka, predstave koja se već može podičiti s  tri Nagrade hrvatskog glumišta. Uz to "Črna mati zemla" je u Splitu osvojila i : Marula za najbolju režiju koji je pripao Dori Ruždjak Podolski, te nagradom za najbolju dramatizaciju koaj je pripala Tomislavu Zajecu. Tomislav Zajec nagrađen je i Marulom i za najbolji suvremeni dramski tekst, za "Ono što nedostaje", koji je praizveden upravo na pozornici ZKM-a.

Žiri je odlučio da su u svim izvedenim dramama vidjeli sjajne glumačke izvedbe pa su tako u obje kategorije - za žensku i mušku ulogu - podijelili  po dvije nagrade, a svi su ti Maruli  otišli u ansambl  Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.  One ženske pripale su Nini Violić, za ulogu u predstavu HNK Zagreb "Ciganin, ali najljepši", također po romanu Kristiana Novaka,  i Zrinki Cvitešić za ulogu u predstavi "Tko pjeva, zlo ne misli" HNK Zagreb. Od glumaca slavili su: Filip Vidović, za naslovnu ulogu u predstavi "Ciganin, ali najljepši", te Krešimir Mikić za ulogu gospodina Fulira u "Tko pjeva, zlo ne misli".

Nagradu generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica ZKM-a  Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi "Črna mati zemla".

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • IvanXXIII.:

    Mali domobranski domjenak, kao i obično. Zašto večernjak propušta navesti da je Nagradu publike, kao vjerojatno najznačajniju, dobio Tucićev "Povratak" , s visokom ocjenom od 4,7? Predstava je u produkciji ADU, gotovo bez budžeta. No to je valjda i razlog ... prikaži još! ovome previdu: Nema se tu čime trgovati.