Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitektura

Nagrađena Kazuyo Sejima apsolutna je zvijezda Dana Orisa

\'KazuyoSejima3_nnn_kva_24101\'
Arhivska fotografija
23.10.2011.
u 18:11

Rafael Moneo, profesor arhitekture na Harvardu, dobio je nagradu za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi

Simpozij arhitekata, 11. Dani Orisa održali su se ovog vikenda u KD Vatroslav Lisinski gdje su o suvremenoj arhitekturi govorili svjetski priznati stručnjaci. Među njima najzanimljivija je Japanka Kazuyo Sejima, glavna izbornica prošlogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture te Španjolac Rafael Moneo, sveučilišni profesor arhitekture na Harvardu. Oni su dobitnici Orisovih nagrada, Sejima za izuzetan arhitektonski projekt "Umjetničke kuće Inujima", a potonji za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi.

- Počašćena sam i sretna zbog ove nagrade jer sam umjetničke kuće počela stvarati prije pet godina, na njima ću raditi sljedećih deset zbog čega ih smatram životnim projektom. Važna komponenta pri njegovu stvaranju bili su ljudi i okoliš, a takvo nešto moguće je napraviti i u Hrvatskoj - istaknula je Kazuyo Sejima nakon što je primila nagradu za umjetnički rad na malenom otočiću površine 0,54 četvorna kilometra u regiji Okayame kojim je pokazala tradicijski odnos prema okolišu, ali i stav da suvremena arhitektura ne mora nužno raditi razliku između onog što je bilo nekad i danas.

Sve manje stvarne moći

Rafael Moneo govorio je o zgradi na sveučilištu Columbia koju je projektirao u suradnji sa studijem Davis Brody Bond Aedeas te o Katedrali u Los Angelesu, krenuvši od pitanja što arhitekti žele biti u estetskom i društvenom smislu i uspjevaju li u tome. Vrlo zanimljivo predavanje održao je i Luis-Fernandez Galiano, kustos i kritičar El Paisa. Pomoću slajdova energičnim nastupom pokazao je što misli o kaosu u arhitekturi i kakva je današnja uloga arhtekta u sadašnjici.

- Arhitekti su danas velike zvijezde, a imaju sve manje moći da mijenjaju gradove - rekao je Galiano aludirajući na primjere kuća napravljenih od nespojivih stilova i neuklopljivih u prostor koje možemo pronaći u gotovo svakome kutku planete.

Ugledni međunarodni gosti

Rus Alexander Brodsky, likovni umjetnik i "papirnati arhitekt" kako ga je nazvao Dietmar Steiner, stvara mješavinu umjetnosti i arhitekture nastalu iz protesta prema represiji u doba Sovjetskog Saveza. Svoje arhitektonske ideje pretočio je na papir, stvorivši utopijsku arhitekturu, punu kritičkih metafora. Zlatko Ugljen je profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Uz pedagoški rad projektirao je oko 200 građevina, a najvažnija su mu ostvarenja realizirana u duhu totalnog dizajna među kojima je i Džamija u Visokom. Nikola Bašić, domaći je autor Pozdrava Suncu i Morskih orgulja, a norveški arhitektonski ured Jarmund/ Vigsnaes AS Architects predstavio je Einar Jarmund kao jedan od najcjenjenijih norveških arhitektonskih ureda s nizom realizacija uglavnom u domovini. Svoje radove predstavili su i slovenska ENOTA te Finac Mikko Summanen predstavljajući studio K2S.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije