Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Rovinju dodijeljene nagrade "Mirko Kovač"

Nagrađeni Svetlana Slapšak, Markovina, Horvat i Ršumović

Nagrade Mirko Kovač
Duško Marušić/PIXSSEL
05.10.2015.
u 10:40

U Rovinju su prvi put dodijeljene nagrade koje nose ime Mirka Kovača

        U rovinjskom kazalištu Antonio Gandusio uz sudjelovanje dvojice ministara kulture iz regije (hrvatskog Šipuša i crnogorskog Goranovića; srpski Tasovac, iako najavljen, nije se pojavio) uručene su prve literarne nagrade koje nose ime velikana riječi Mirka Kovača. Po svoje nagrade vrijedne čak pet tisuća eura došli su romanopisac Oto Horvat iz Novog Sada, esejistica i znanstvenica Svetlana Slapšak iz Ljubljane te povjesničar Dragan Markovina koji je donedavno radio na Filozofskom fakultetu u Splitu. Zbog snimanja novog filma nije došao scenarist i filmski redatelj Vuk Ršumović iz Beograda, nagrađen za film „Ničije dijete“ koji je pažljiva filmska publika ipak vidjela i koji je na nju ostavio dubok dojam.

Da sjećanje na Kovača, pisca koji je početkom devedesetih doslovno spašavajući živu glavu našao utočište u slikovitom Rovinju ne bi bilo samo alibi za neko novo okupljanje istomišljenika, predsjednik žirija za dodjelu nagrada Vlaho Bogišić i legendarni voditelj i kozer Vojo Šiljak publici su pročitali Kovačevu priču „Prvi put s ocem u Konavlima“ koja sama dovoljno govori o umijeću pisanja tog vrsnog pisca.

Na žalost, publika u kojoj je bio lijep broj istarskih političara, pa čak i europarlamentarac Ivan Jakovčić, nije mogla čuti i monodramu prema motivima iz Kovačeve knjige „Europska trulež“ u izvedbi poznatog glumca Predraga Mikija Manojlovića, jer je i on otkazao dolazak u Rovinj. Isto tako ni u Rovinju nije otkriveno tko je anonimni donator koji je ove godine omogućio dodjelu četiri ravnopravne nagrade u ukupnom iznosu od 20.000 eura, a koji se obvezao da će istu svotu donirati sljedećih pet godina?! Doduše, predsjednik žirija Bogišić precizirao je da se radi o poslovnom čovjeku porijeklom iz ove regije koji ima američko prebivalište, ali ni pod koju cijenu ne želi publicitet pa je odabrao anonimnost.

Nagradu za najboljeg mladog autora primio je mostarsko-splitski povjesničar Dragan Markovina za knjigu „Između crvenog i crnog“ za koju je autor obrazloženja Bogišić napisao da je knjiga priča crpljenih iz rubova s kojih je autor stigao u središte. A Markovina je rekao da je odrastao uz Kovačeve tekstove u Feralu te da ga se posebno dojmila njegova knjiga „Grad u zrcalu“. Predrag Antonijević, autor obrazloženja za film „Ničije dijete“ Vuka Ršumovića u kojem je briljirao mladi glumac Denis Murić, ocijenio je da je to film koji može doprijeti do svakog čovjeka, bilo gdje na ovom svijetu, te da je glavni junak ovog filma shvatio da vučji čopor ima svoje zakonitosti koje su mnogo lakše od ljudskih. Hvaleći knjigu eseja Svetlane Slapšak „Leteći pilav“, sarajevski profesor Enver Kazaz ocijenio ih je višestruko subverzivnim, jer su analizirali hranu kao tekst moći, kao neku sabirnu leću kroz koju se vidi lice povijesti, naličje ideologije i politike, te izvorište mitova i ritualnih postupka.

Čuveni crnogorski pisac Dragan Radulović je za roman Ota Horvata „Sabo je stao“ napisao da je sablasna priča u kojoj pisac piše o pripovjedačevoj boli koju je uzrokovala smrt supruge i to bez patetike i banalnosti. Zahvaljujući na nagradama uime svih nagrađenih, Horvat je istaknuo Kovačevu sposobnost da čitatelju slikovito i sugestivno prenese doživljaj stvari.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije