Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba i razgovor

Nagrađeni rad Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš u Francuskom paviljonu!

ana dana beroš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
30.01.2015.
u 15:19

Intermundia se temelji na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih pritvorskih uvjeta, zatvorenih čekaonica na ulasku u tvrđavu Europu

Izložba kustosko-istraživačkog projekta Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš otvorit će se 5. veljače u novouređenom Francuskom paviljonu  u 20 sati.

Tada će se prikazati i video-dokumentacija rada sa 14. Venecijanskog bijenala arhitekture, autorice Ane Opalić, ali i publikacija Intermundia o kojoj će govoriti kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš. Pisana na engleskom jeziku na 132 stranice, knjiga sadrži „politički narativ“ istraživanja i foto-dokumentaciju postava rada unutar Arsenala u Veneciji. Autori tekstova su Léopold Lambert, Maroje Mrduljaš i Ana Dana Beroš.

Intermundia se temelji na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt je prvi put predstavljen i nagrađen Posebnim priznanjem na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture koji je kurirao Rem Koolhaas, jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata. Zagrebačkoj i hrvatskoj publici sada se predstavlja u novouređenom Francuskom paviljonu u Savskoj 25.

Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih pritvorskih uvjeta, zatvorenih čekaonica na ulasku u tvrđavu Europu. Lampedusaje školski primjer brisanog prostora koji nastaje na geopolitičkim razmeđima, a gdje se gotovo uvijek formiraju društveno marginalizirane zajednice. Autorica propitkuje, kroz politički i iskustveno-fenomenološki narativ, ambivalentnost stanja između i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice. 

Na zatvaranju izložbe u subotu, 21. veljače u 12 sati, autorica Ana Dana Berošr azgovarat će s publikom o provedenom istraživanju na Lampedusi i genezi rada Intermundia. Izložba je otvorena radnim danom od 14 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

>> Ana Dana Beroš u Veneciji će se baviti ilegalnim migracijama

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije