Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program nove seezone

Nagrađene 'Tri zime' Tene Štivičić stižu tamo gdje im je mjesto – u HNK!

26.05.2015., Zagreb - Na konfrenciji za medije u HNK predstavljena je nova sezona. Ravnatelj Drame Ivica Buljan, intendantica HNK Dubravka Vrgoc, ravnatelj Opere Niksa Bareza. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 15:14

Bobo Jelčić Tekst moje drame nastat će tijekom rada na njoj, što je dokaz da ova ekipa voli avanture i da nije "ziheraška"

Nevjerojatan uspjeh naše dramatičarke Tene Štivičić postignut u Londonu konačno je dobio i "potvrdu" kod kuće. Njezina drama "Tri zime", praizvedena u The National Theatreu, veliki kazališni hit za koji se tražila ulaznica više i za koju je Tena Štivičić osvojila prestižnu The Susan Smith Blackburn Prize (nagradu koja se dodjeljuje dramatičarima koji pišu na engleskom jeziku), bit će izvedena na sceni HNK Zagreb.

Jedna kuća i jake žene

Otkriveno je to na, kako je rekla uprava HNK Zagreb, razotkrivanju nove sezone, a taj izbor intendantice Dubravke Vrgoč i ravnatelja Drame Ivice Buljana ne samo da je logičan i očekivan, jer je scena zagrebačkog HNK pravo mjesto za lovorikama ovjenčane "Tri zime", nego je i najbolji dokaz programa s kojim je nova uprava došla u središnju nacionalnu kazališnu kuću. Programa koji kaže da teatar mora osluškivati (ali i komentirati) svoje vrijeme, prepoznati najbolje te publici, uz klasike, ponuditi nova, jaka autorska imena!

Sama Tena Štivičić ističe da će zagrebačka premijera biti i svojevrsna praizvedba ovog djela, koje se bavi jednom kućom i jakim ženama jedne obitelji u razdoblju od 1945. do 2011. godine. Ona će je sama prevesti s engleskog jezika te prirediti za zagrebačku izvedbu. Ta je premijera predviđena za finale sezone 2015./2016., a otvara je komedija Yasmine Reze "Bella Figura" koja će biti izvedena u nekom od alternativnih prostora HNK Zagreb.

Ispričava se unaprijed

U kojem prostoru, odlučit će redatelj Boris Liješević, kojeg pamtimo po sjajnoj "Elijahovoj stolici". Od drama u HNK gledat ćemo i veliki koprodukcijski projekt redatelja Pippa Delbona, ali i novi autorski projekt Bobe Jelčića "Na kraju tjedna", o čemu redatelj kaže:

– Moje zadnje djelo, izvedeno u &TD-u, zbiva se na prostoru dva s dva metra. Kako ću se prilagoditi HNK, ne znam. Znam samo da sam ovdje zbog sjajnih nagovaračkih sposobnosti Dubravke Vrgoč i prošlih uspješnih suradnji. Kao i uvijek, tekst će nastati tijekom rada na predstavi, a ako bude katastrofa, unaprijed se ispričavam. No, sama činjenica da radim u HNK dokaz je da ova ekipa želi avanture i da nisu "ziheraši". A avanturu priprema i Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta. Naime, u lipnju 2016. godine dječji balet "Petar Pan" Brune Bjelinskog plesat će se u Maksimiru. Osim toga, vidjet ćemo i "Modrobradog" u koreografiji Staše Zurovca te "Romea i Juliju" koji će koreografirati Patrice Bart, slavni francuski plesač i koreograf koji je radio i s nenadmašnim Rudolfom Nurejevom. Maestro Nikša Bareza, ravnatelj Opere, na prvo mjesto stavlja Verdijeve "Sicilijanske večernje", operu koja scenski nikad nije izvedena u Hrvatskoj, a gledat ćemo i Mozartov "Figarov pir", Puccinijevu "Manon Lescaut", ali i "Operu za tri groša" Kurta Weilla i Bertolda Brechta. Velika scena HNK Zagreb ugostit će i "Agripinu", projekt Muzičke akademije, a s Vanessom Redgrave nastavlja se i Filozofski teatar.

>> Tena Štivičić osvojila prestižnu nagradu Susan Smith Blackburn!

>> Nema šanse da dobijem, govorila je autorica uoči dodjele, premda su 'Tri zime' bile londonski hit

Komentara 3

IV
IvanXXIII.
16:13 27.05.2015.

Pa samo ta slika:Izgledaju kao argentinska vojna hutna. Sve je to skandal pameti!

WE
weghe
19:56 27.05.2015.

A još tri zime treba izdržati i postavljenu garnituru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije