Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Najbolji: '260 dana' HNK iz Osijeka, Anja Šovagović Despot, Borko Perić...

Stručni žiri odlučio je i da je najbolji balet ‘Đavo u selu’, najbolja opera ‘Mefistofele’, najbolja predstava za djecu je ‘Moja obitelj i jedan jež’...
24. studenoga 2015. u 23:50 2 komentara 1801 prikaza
Nagrade Hrvatskog glumišta
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/32

Predstava “260 dana” HNK Osijek, Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine, osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja predstava u cjelini. Nastavlja se tako sjajan niz osječkog kazališta koji je svojim “Unterstadtom” 2012. doslovno poharao Nagradu. Usto u Osijek putuje i Nagrada za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, koju je dobila Ana Prolić za dramatizaciju romana “260 dana” Marijana Gubine.

Za djecu najbolji Vrag

Za najboljeg redatelja stručni je žiri odabrao Rene Medvešeka i nagradio režiju predstave Miroslava Krleže “Kristofor Kolumbo” u ZKM-u. Za najbolje dramske uloge nagrađeni su:

Anja Šovagović-Despot za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” Dramskog kazališta Gavella te Borko Perić za ulogu u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” Satiričkog kazališta Kerempuh, a za sporedne uloge Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u Sofoklovoj “Antigoni” Kazališta Ulysses te Filip Križan za ulogu Kena u predstavi “Crveno” Teatra Exit. Od mladih glumaca najboljima su ocijenjeni Erna Rudnički za ulogu u predstavi “Nevjerojatan događaj”, autorski projekt Ivice Boban i glumaca Kazališta Knap, te Nikola Baće za ulogu Vuke u predstavi “Dubrovačka trilogija” na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Najbolja predstava za djecu je “Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko, a za ulogu u toj predstavi nagrađena je i Jelena Hadži-Manev, dok je najbolju mušku ulogu u predstavama za djecu i mlade ostvario Dean Krivačić kao Vrag u predstavi “Postolar i Vrag” Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Najbolja televizijska režija je ona Filipa Peruzovića – TV filma “Trebalo bi prošetati psa”, a najbolju ulogu u radiodrami – “Marija i mornar” u režiji Stephanie Jamnicky – ostvarila je Natalija Đorđević.

Na vrhu popisa dramskih nagrada nalazi se ona za svekoliko glumačko djelovanje koju je ove godine dobio glumački doajen Božidar Boban, veliki glumac iz posljednje generacije Gavellinih učenika, dok je Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobila Marija Sekelez za nadasve uspješno petnaestogodišnje ravnateljstvo Gradskim kazalištem Žar ptica.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Tanji Lacko za predstavu “Kristofor Kolumbo”, a ona za najbolju kostimografiju Alanu Hranitelju za balet “Ana Karenjina” Baleta HNK Zagreb.

Najbolji balet je “Đavo u selu” HNK Split, koji su prema koreografiji Pije i Pina Mlakara na sceni oživjeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić, a najboljom koreografijom nagrađena je “Ana Karenjina” Lea Mujića, veliki baletni hit HNK Zagreb nastao prema slavnom Tolstojevu romanu, na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. Edina Pličanić, baletna Ana Karenjina, osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u baletu, a najbolje muške uloge otplesao je Tomislav Petranović kao Charles u “Alisi” i Zlatni idol u “Bajaderi” HNK Zagreb.

Od opere do opere

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje na području opere pripala je dirigentu i skladatelju Miri Belamariću, najbolja opera je “Mefistofele” HNK Split, a nagradu za najbolju režiju opere dobila je Dora Ruždjak Podolski za režiju opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula 28. Muzičkog biennala Zagreb. Nagrada za najbolju žensku ulogu u operi pripala je Anamariji Knego za ulogu Gospođice Jessel u operi “The turn of the screw” HNK Rijeka, a za najbolju mušku ulogu – Mefistofela u operi “Mefistofele” – Ivici Čikešu, dok je najbolji mladi operni pjevač Leon Košavić. 

>> Nominacije za nagradu hrvatskog glumišta 2015.

Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • ćaćaća:

    abolirani nam vode kulturu s našim novcima ...

  • Avatar Dameanu
    Dameanu:

    Anja Sovagovic? Ma dajte molim vas! I tu se politika umjesala.