Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolja predstava hnk zagreb

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi "Peer Gynt"

Foto: HNK Zagreb
24.11.2023.
u 19:27

Nagrada Tito Strozzi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu za cjelovito umjetničko ostvarenje u protekloj sezoni, dodijeljena je u petak baletnoj predstavi "Peer Gynt", u izvođenju baletnog ansambla, orkestra i zbora Opere HNK.

"Predstava Peer Gynt majstorski spaja sve elemente književnog i glazbenog djela Henriga Ibsena i Edvarda Griega u novu cjelinu ispričanu plesnim jezikom koreografa Edwarda Cluga", ističe se u obrazloženju kojega je na dodjeli u HNK pročitala Ljiljana Gvozdenović, predsjednica ocjenjivačkog suda.

Uz nju, odluku o toj nagradi za sezonu 2022/2023, donijeli su Zdenka Weber, Jagoda Martinčević, Željka Turčinović i Tomislav Čadež. 

Kako su ustvrdili, sva romantika priče pune legendi i mitova čiji likovi plesnom vještinom putuju kroz svjetove da bi na kraju tog putovanja spoznali istinu o svrsi života i vlastitu postojanju izvedena je iznimnom umjetničkom snagom cijelog ansambla koji se poistovjetio sa svakim od mnogobrojnih likova.

"Spajajući svoj plesni pokret s iznimnim muziciranjem orkestra i zbora, a nadopunjavajući se elementima kostimografije i scenografije, ta se izvedba slila u čudesan kazališni čin vrijedan nagrade koje mu dodjeljujemo", ocijenili su.

"Slušajući Peera kako kaže: … zamisli samo, htjeti zaustaviti vrijeme skakanjem i plesanjem, zaustavljamo ovaj trenutak čestitajući svim sudionicima ove cjelovite kazališne čarolije koju ćemo, vjerujemo, još dugo gledati na pozornici", zaključili su.

Foto: Mara Bratoš

Po riječima intendantice Ive Hraste-Sočo, nagrada je odabrana među premijernim predstavama Drame, Opere, i Baleta, realiziranima u repertoaru HNK u protekloj sezoni.

Nagrada Tito Strozzi, utemeljena je 1993. i nazvana po velikanu hrvatskog kazališta, glumcu, redatelju, piscu i prevoditelju. Tradicionalno se dodjeljuje na dan Drame Hrvatskog narodnog kazališta, 24. studenoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije