Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motovun film festival

Nagrada Maverick pripast će Želimiru Žilniku

Želimir Žilnik
Foto: Pixsell
21.07.2016.
u 00:26

Motovun će u mini-retrospektivi prikazati "Rane radove", "Marble Ass" i "Destinaciju Srbistan"

Dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovun film festivala srpski je redatelj Želimir Žilnik, pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala. Nagrada koja se dodjeljuje autorima koji su na posebno nekonvencionalan način doprinijeli razvoju filmske umjetnosti zasluženo je pripala jednom od najhrarijih eksperimentatora ovog dijela Europe, koji je rušio brojne tabue snimajući stvarne, često marginalizirane ljude iz svoje neposredne okoline.

Motovun će mu u mini-retrospektivi prikazati debitantske "Rane radove" kojima je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinalu, te kultni "Marble Ass" o transrodnoj prostitutki Merlin kojim je 1995. godine na istom festivalu osvojio nagradu Teddy. Na programu je i njegov novi film "Destinacija Srbistan" u kojem se bavi aktualnim društvenim izazovom: prihvaćanjem i integracijom izbjeglica koje u velikom valu pristižu u Europu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije