Naslovnica Kultura Film

Nagrada Maverick pripast će Želimiru Žilniku

Motovun će u mini-retrospektivi prikazati "Rane radove", "Marble Ass" i "Destinaciju Srbistan"
21. srpnja 2016. u 00:26 0 komentara 53 prikaza
Želimir Žilnik
Foto: Pixsell

Dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovun film festivala srpski je redatelj Želimir Žilnik, pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala. Nagrada koja se dodjeljuje autorima koji su na posebno nekonvencionalan način doprinijeli razvoju filmske umjetnosti zasluženo je pripala jednom od najhrarijih eksperimentatora ovog dijela Europe, koji je rušio brojne tabue snimajući stvarne, često marginalizirane ljude iz svoje neposredne okoline.

Motovun će mu u mini-retrospektivi prikazati debitantske "Rane radove" kojima je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinalu, te kultni "Marble Ass" o transrodnoj prostitutki Merlin kojim je 1995. godine na istom festivalu osvojio nagradu Teddy. Na programu je i njegov novi film "Destinacija Srbistan" u kojem se bavi aktualnim društvenim izazovom: prihvaćanjem i integracijom izbjeglica koje u velikom valu pristižu u Europu. 

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.