Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali mogu postati veliki

Nagrada hrvatskog glumišta: Oproštaj od Držića i njegove godine!

14.11.2008.
u 16:04

Iako još ne znamo tko će dobiti Nagradu hrvatskoga glumišta, najveću strukovnu nagradu u hrvatskom kazalištu, kojoj je osnivač i Večernji list, jasno je tko je neće dobiti. U godini u kojoj se slavi pola tisućljeća od rođenja jednog od najvećih dramatičara renesanse uopće, nijedna od brojnih Držićevih predstava nije dobila nijednu važniju nominaciju.

Istina, žiri – Helena Buljan (predsjednica), Jasna Bilušić, Boris B. Hrovat, Joško Juvančić i Andrija Tunjić – posebno priznanje: nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je Dubrovačkim ljetnim igrama “za obilježavanje petstote obljetnice Marina Držića”! Tako se i Ivica Kunčević i Rene Medvešek i Joško Juvančić i Zlatko Bourek i Ivica Boban i Zlatko Sviben mogu sa svojim režijama Držića “slikati”, jer očigledno hrvatsko glumište nije dovoljno jako da bi napravilo konkurentnog Držića niti je dovoljno odvažno da bi ga barem nominiralo za nagradu. “Stav’te pamet na komediju!”

Umjesto toga nonimirani su izvrsni “Kauboji” Teatra Exit Saše Anočića, “Metastaze” Kerempuha Ive Balenovića i Borisa Svrtana koje su odnijele čak i “Nazora”, te pulski “Stižu drugovi” M. Rakovca u režiji Larryja Zapppije.

Ujedno su nominirani i redatelji tih predstava. Za nagradu za glavnu žensku ulobu kandidiraju Tatjana Bertok-Zupković (“Kaćuša” GK “Joza Ivakić” Vinkovci), Nela Kocsis (“Liliom” HNK Osijek) i Olga Pakalović (“Kos”) GK Sisak. Za nagradu za glavnu mušku ulogu u tijesnoj su utrci Alen Liverić (“Ukroćena goropadnica” HNK Rijeka), Vilim Matula (“Metastaze”, Kerempuh) i Branimir Vidić Flika koji jedini igra u Držićevoj predstavi (“Planet Držić” KMD Marina Držića) u režiji Ivice Boban. Operetni žiri nominirao je Komedijin “Briljantin”, Trešnjinu “Ljepoticu” i zvijer” i “Nunsense” riječkoga HNK.

Ovako neobična poruka dramskog žirija koji je dao veliku potporu “perifernim” kazalištima svjedoči o jasnoj mogućnosti da mali mogu postati veliki. Veći i od Držića, čak!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije