Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nagrada 'Goncourt' francusko-afganistanskom piscu Atiqu Rahimiju

10.11.2008.
u 14:44

Goncourt, najuglednija francuska nagrada za književnost pripala je 2008. francusko-afganistanskome piscu Atiqu Rahimiju za "Syngue sabour. Pierre de patience", četvrtom po redu romanu, ali prvome koji je napisan na francuskom.

Književnik i sineast afganistanskog porijekla, Atiq Rahimi dobio je nagradu Goncourt u drugome krugu, osvojivši 7 glasova, dok je njegov protukandidat Michel Le Bris dobio 3 glasa za knjigu "La beaute du monde" (Ljepota svijeta).

Atiq Rahimi (46), ima dvostruko državljanstvo i pisac je četiriju romana nastalih s početka 2000. godine.

"Syngue sabour. Pierre de patience" (Syngue sabour je perzijsko ime za "Kamen strpljenja", što je drugi dio naslova), njegov je prvi roman pisan francuskim jezikom. Priča je to o Afganistanki koja se, kada joj suprug biva sveden na vegetativno stanje, oslobađa ugnjetavanja koje ženama u toj zemlji donosi brak, društvo i vjera.

Atiq Rahimi rođen je u Kabulu 1062., a izbjegao je iz domovine 1984. te u Francuskoj dobio politički azil. Na Sorbonni je studirao film i snimao dokumentarne filmove o Afganistanu. Na hrvatski je u prijevodu Latice Bilopavlović objavljen 2002. njegov prvi roman "Zemlja i pepeo", o ratnim stradanjima tijekom sovjetske okupacije.

I druga među uglednim francuskim nagradama za književnost, nagrada Renaudot, u ponedjeljak je pripada piscu stranog porijekla. To je Gvinejac Tierno Monenembo, nagrađen za djelo "Le Roi de Kahel" (Kralj Kahela).

Nagrada Goncourt, nazvana po književnicima i izdavačima braći Goncourt, dodjeljuje se od 1903. godine autoru najboljeg i najmaštovitijeg proznog djela, a pisci je mogu dobiti samo jedanput u životu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije