Naslovnica Kultura Knjige

Nagrada 'Dragutin Tadijanović' Miroslavu Slavku Mađeru

Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.
02. studenoga 2014. u 10:50 0 komentara 132 prikaza
Miroslav Slavko Mađer
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Dragutin Tadijanović" koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Svečanost dodjele Nagrade bit će u utorak 4. studenog u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića, a laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz  posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija ponajboljim 

studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje dobitnice stipendija su studentice Andrea Divić i Mandica Nikšić. 

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, osnovnu i srednju  školu završio je u Vinkovcima, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 

1965. kao radijski urednik-dramaturg u Zagrebu. Autor je više zbirki pjesama, kao i drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu.  Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi („krugovaši“), a prvi zbirku pjesama, Raskršće vjetra, objavio  je 1955. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma Pjevat će Slavonija iz 1969. koju je uglazbio Branko Mihaljević. 

Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada.

>>Zapovjednik satnije 'Hrvatski umjetnici': I Dragutin Tadijanović je htio u rat

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.