Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nadomak giljotini, Marija Antoaneta švedskom grofu je slala strastvena pisma

Dešifrirana su pisma francuske kraljice i grofa Hansa Axela von Fersena, koja će krajem listopada biti objavljena u nakladi Michel Lafon.
04. listopada 2021. u 11:07 0 komentara 294 prikaza

Dešifriranjem pisama koja su razmjenjivali Marija Antoaneta i grof Hans Axel von Fersen otkriveni su novi detalji njihove veze, za koju mnogi smatraju da je bila erotske naravi. Znanstvenici koji su radili na tom projektu u časopisu Science Advances sada su objasnili kako su uspjeli pročitati zacrnjene dijelove korespondencije, koji su uključivali riječi “ljubljeni”, “nježni prijatelj”, “ludo obožavati”...

"Pali anđeli" Tko god drugi da je snimio ovakav film, sigurno bi bio popljuvan

Podsjetimo, posljednja francuska kraljica i švedski grof zaneseno su se dopisivali u jeku francuske revolucije, 1791. i 1792. godine. Marija Antoaneta svojem je “nježnom prijatelju” u detalje povjeravala svoje političke i osobne brige te opisivala stanje u svojoj obitelji, svjesnoj da masa na ulicama zaziva njihovo pogubljenje. Švedski grof s nekolicinom pristaša u tom je periodu pokušao organizirati evakuaciju kraljevskog para iz Pariza, ali na njegov užas, uhićeni su u Versaillesu. Nakon što mu je draga 1793. skončala na giljotini, grof Fersen odlučio je zadržati njihova pisma, ali tintom je zacrnio intimne dijelove. Sedam godina poslije, i sam je završio kao žrtva linča: nakon ubojstva danskog princa Charlesa Augusta u borbi za švedski tron, umlatila ga je 1810. bijesna rulja. Famoznu prepisku između dvoje ubijenih plemenitaša znanstvenici su pokušavali dešifrirati od ranih 1990-ih. Taj zadatak prvo je pripao forenzičarima francuske policije, a potom je projekt prebačen u francuski državni arhiv, čiji su znanstvenici odlučili metodu rendgenoluminescencije, odnosno proučavanja svjetlosnih tragova pobuđenih rendgenskim ozračivanjem nekog predmeta.

Kako je grof Fersen tijekom cenzuriranja korespondencije koristio nešto drukčiju tintu od one kojom mu je pisala Marija Antoaneta, znanstvenici su eksperimentirali s kalibriranjem preciznih strojeva kako bi utjecali na različite koncentracije željeznih, cinčanih i bakrenih tragova u korištenim tintama, sve dok se pred njihovim očima nisu počele nazirati davno precrtane riječi.

Strip recenzija Dok čitate ‘Torpedo’ osjeti se ustajali zrak zadimljenih krčmi

“Prijepis svih odlomaka koje smo uspjeli dešifrirati ispod crnila još traje. Izbor riječi svjedoči o posebnom odnosu Marije Antoanete i Fersena, premda je revolucionarni vihor zacijelo pridonio stanovitoj snazi emocija – napisali su autori istraživanja. U nakladi Michel Lafon 21. listopada izlazi knjiga “Marija Antoaneta i Axel de Fersen, tajna pisma” u kojoj je sabrano šezdesetak analiziranih pisama.

Sarajevo: Umirovljenici unatoč pandemiji koronavirusa svakodnevno uživaju u partijama šaha
VEČERNJI DOZNAJE
Radnici stariji od 65 zbog novog zakona ostaju bez prava na otpremninu, donosimo detalje
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.