Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natalija Martinčević

Nacionalni status HNK Varaždin znači i očuvanje kajkavskog

'Natalija_nnn_kul_081013'
''
09.10.2013.
u 23:24

U priči je važan i novac. Sada će se određeni kazališni programi financirati iz državnog proračuna, a nova financijska sredstva otvorit će i nove mogućnosti u unapređenju programa, kaže saborska zastupnica i dogradonačelnica Varaždina

Kada u Google upišete ime saborske zastupnice HNS-a i dogradonačelnice Varaždina (uz to i žene koja vodi sve važnije projekte u gradu i EU fondove) Natalije Martinčević dobijete svu silu politički intoniranih tekstova. Svi oni malo će vam reći o životu žene koja je u svijet politike došla iz svijeta biznisa, a danas je najpoznatija po tome što je \"kriva\" za nacionalni status HNK Varaždina. I zato je prvo pitamo koliko u njezinu životu uopće ima mjesta za kulturu.

Uživam sa sinom

– Uvijek nastojim naći vrijeme za izvrstan repertoar varaždinskog kazališta. No, moram biti potpuno iskrena i reći da najviše vremena provodim gledajući dječje predstave i crtiće, praveći društvo sinu i uživajući s njim.

Navikli smo da se imena političara u kontekstu kulture spominju samo po rezanjima sredstava. No, vi ste promijenili tu sliku i postali dogradonačelnica koja je izborila nacionalni status za HNK Varaždin. Koji su vam motivi bili ključni?

Stjecanje statusa nacionalnog kazališta mnogo je više od samog naziva. To je velik događaj za grad Varaždin, Varaždinsku županiju, ali i cijelu našu regiju. Mi na sjeveru već smo se na neki način navikli da nikada ništa ne dobijemo i da nas se, unatoč razvijenosti naših gradova i županija, stalno zapostavlja. Radi li se o gospodarstvu ili kulturi, za sve smo se izborili isključivo sami, upornim radom i trudom. Ključni je motiv stoga mijenjanje takve slike, želja da se pokaže i potvrdi da jasnom strategijom, poznavanjem potreba lokalne zajednice i jasnom vizijom razvoja saborski zastupnici mogu pridonijeti unapređenju svakodnevnog života grada i regije iz koje dolaze.

Što novi status znači za samo kazalište, a što za grad?

Grad Varaždin i regija time su dobili još jedan, dokazano kvalitetan, kulturni proizvod, koji će s jedne strane privući nove goste i turiste te tako stvoriti još jedan razlog zbog kojeg treba posjetiti Varaždin i sjevernu regiju. Nadalje, to je i novo pozicioniranje Varaždina kao središta sjeverozapadne regije, otvaranje mogućnosti za očuvanje kajkavskog jezika – jezika pola milijuna stanovnika Lijepe Naše. Naravno, u priči je važan i novac. Sada će se određeni kazališni programi nužno financirati iz državnog proračuna. A nova financijska sredstva otvorit će i nove mogućnosti u unapređenju programa kazališta. U planu je tako i dovršetak obnove kazališta, prije svega naše koncertne dvorane, a zatim i velike scene.

Sredstva iz fondova EU

Koliko će novi status kazališta na svojoj koži osjetiti porezni obveznici? Kako će se ubuduće financirati kazalište?

Grad Varaždin do sada je za financiranje varaždinskog HNK izdvajao 9,5 milijuna kuna godišnje, a ovaj iznos smo tijekom protekle godine povećali za dodatnih 160.000 kuna. Država je, s druge strane, kazalište do sada financirala sa oko 300.000 kuna godišnje, dok HNK u Zagrebu dobiva 43 milijuna kuna. No, sada imamo i platformu za prijavu za sredstva iz fondova EU.

Postoji li bojazan da se s promjenom statusa kazališta i njemu ubuduće može dogoditi upravljačka kriza koja upravo trese HNK Zagreb?

Do ovog statusa došli smo zajedno ravnateljica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević i ja u dijelu političkog lobiranja i zalaganja. Do upravljačke krize uvijek dolazi kad su interesi isprepleteni, ali nejasni, pa čvrsto vjerujem da bojazni te vrste kod nas nema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije