Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Dubrovniku 2013.

Na otvorenje se neće bacati novac, ali nam zato opet dolazi Barenboim

'Conductor Daniel Barenboim rehearses with the West-Eastern Divan Orchestra in Cologne, Germany, 23 August 2011. From 23 until 28 August 2011, Barenboim will lead the philharmony in playing all of the
'Oliver Berg/DPA/Pixsell'
31.12.2012.
u 18:00

Održavanje spektakularnih priredaba pitanje je marketinga, a ne kulture, kaže Dolenčić

Redatelj Krešimir Dolenčić, novi intendant Dubrovačkih ljetnih igara, svakako je osoba koja zaslužuje titulu meštra velikih ceremonija i spektakala. Stekao ju je velikim iskustvom na tom polju, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, režirajući velike spektakle i priredbe na otvorenom od Pekinga do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zato smo upravo Dolenčića pitali što misli o tome koliko je, zapravo, i kome potrebno ulazak Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja 2013. obilježiti velikim, spektakularnim, pa samim tim i skupim kulturnim priredbama. Dolenčićev je pogled na taj problem vrlo jasan.

– To je zapravo marketinški, a ne kulturni problem. Ako želimo napraviti nešto što će biti prikazano na pedeset svjetskih televizija i po čemu će se na taj dan u cijelom svijetu čuti za Hrvatsku, onda je to pitanje marketinške odluke. Međutim, ako radimo nešto za internu upotrebu, čime se mislimo hvaliti jedni pred drugima i što će biti u prvom redu protokolarna ceremonija, onda doista nema smisla bacati veliki novac – rekao nam je Dolenčić i složio se da se isto pravilo može i mora primijeniti i na tradicionalnu ceremoniju otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara za koju će u 2013. godini upravo on biti zadužen i odgovoran kao novi intendant Igara.

– Bio na jednom sastanku prije nekoliko mjeseci na kojem se razgovaralo o tome kako obilježiti i proslaviti 1. srpnja na kojem sam rekao da bi istodobno događanje u sedam hrvatskih gradova bilo užasno skupo i prema mom mišljenju u ovoj situaciji čak i nepristojno – kazao je Dolenčić.

Ali, zato ima smisla potrošiti na projekte kao što je ponovni dolazak legendarnog glazbenika Daniela Barenboima u Dubrovnik. Dolenčić nam je s velikim veseljem izjavio kako je taj koncert već praktički dogovoren. Nakon ovogodišnjeg pijanističkog recitala u Kneževu dvoru, maestro Barenboim bi se u ljetu 2013. trebao prvi put u Hrvatskoj predstaviti kao dirigent, i to na čelu svog sada već svjetski slavnog West-Eastern Divan orkestra sastavljenog od mladih židovskih i arapskih glazbenika iz Izraela i Palestine te susjednih zemalja.

Osim što sebi i nama želi izvrsne Dubrovačke ljetne igre, Dolenčić nam je povjerio i svoju listu kulturnih želja za 2013. godinu, pretežno, kako je sam rekao, utopijskih.

– Želim novi i bolji Zakon o kazalištu, želim da EU odobri novac za potpunu obnovu HNK i gradnju pokusne dvorane, da pojeftine cijene ulaznica za predstave i koncerte. Želim novu zgradu Akademije dramskih umjetnosti, a veselim se i zavidim Muzičkoj akademiji na zgradi koja im se radi. I želim da nam se strateški kulturni ciljevi u Europskoj uniji ne mjere isključivo novcem i brojčicama, nego da napravimo jasnu vlastitu kulturnu strategiju i politiku jer to je jedini način da opstanemo u sljedećih 20-30 godina. To je važnije i od plinovoda i od naftovoda. A ulazak u EU možemo proslaviti i 1. srpnja 2014. ako tada još bude razloga za slavlje – zaključio je Dolenčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije