Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči premijere

Na kazališne daske Gavelle stiže Baretićev "Osmi povjerenik"

'28.10.2013., Zagreb -  U kazalistu Gavella odrzana je proba predstave Osmi povjerenik u reziji sase Anocica. Glavnu ulogu u predsatvi igra Janko Rakos. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL'
'Grgur Zucko/PIXSELL'
30.10.2013.
u 12:27

U dramatizaciji Dore Delbianco ovog se puta začudnog svijeta na Trečiću i ekipe ridikula dohvatio redatelj Saša Anočić, a ono malo što smo imali prilike vidjeti na otvorenoj probi "miriše" na predstavu koja bi mogla naslijediti "Unterstadt"

Sjećate li se Trečića, njegovih neobičnih stanovnika i čudnog jezika? Otok je \"nastao\" u glavi Renata Baretića te mu (prije punih deset godina) donio nagrade: Gjalski, Nazor, Šenoa, Kovačić i Kiklop. \"Osmi povjerenik\", priča o mladom političaru koji dolazi na najudaljeniji hrvatski otok kako bi proveo izbore i uspostavio lokalnu vlast, postao je najnagrađivaniji domaći roman. Split ga je kao kazališnu predstavu vidio 2005. godine, a dok čekamo da konačno počne snimanje filma po toj (nažalost) utopijskoj priči, pred nama je premijera tragikomedije \"Osmi povjerenik\" na sceni Dramskog kazališta Gavella.

Nasljednik \"Unterstadta\"

U dramatizaciji Dore Delbianco ovog se puta začudnog svijeta na Trečiću i ekipe ridikula dohvatio redatelj Saša Anočić, čovjek koji je stvorio kultne kazališne \"Kauboje\". Premijera je zakazana za petak, 8. studenoga, a ono malo što smo imali prilike vidjeti na otvorenoj probi na koju je kazalište Gavella pozvalo medije \"miriše\" na predstavu koja bi mogla naslijediti osječki \"Unterstadt\", perjanicu sjajnog hrvatskog teatra nastalog na temelju istog takvog hrvatskog romana. Tih nekoliko sličica ozbiljno nas je nasmijalo jer gledali smo scene u kojima se Povjerenik pokušava sastati s narodom, onim narodom koji ne želi da se njime vlada.

– Trenutno smo u napetoj fazi, kaže Anočić. Malo je dana ostalo do premijere. Ja sam zadovoljan onim što smo do sada napravili iako uvijek izgleda kao da nedostaje još koji dan. Najzadovoljniji sam radom s ekipom Gavelle jer nije bilo jednostavno sabiti opsežan roman u predstavu od dva sata – kaže redatelj Saša Anočić. Na pitanje hoće li se neki političar prepoznati dok sjedi u mraku kazališta, kaže da je sve jasno i da poveznica s našim trenutkom mora biti.

Političar na početku

Ulogu političara, Povjerenika osmog po redu, tumači Janko Rakoš, koji sa smijehom objašnjava da se jedino on ne mora mučiti s \"trečićkim jezikom\". On ima prevoditelja – Tonina, kojeg glumi Enes Vejzović. Kako danas glumiti političara pitamo stoga, a on kaže teško:

– Čovjek mora krenuti od sebe, pronaći neke crte političara koje su već uvriježene u narodu. Ali ja sam, na sreću, samo na početku političar, a kako priča odmiče, postajem dio otočke ekipe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije