Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pulski sajam

Na dodjeli Kiklopa novi trijumf Zorana Ferića i “Kalendara Maja”

Dobitnici Kiklopa
Duško Marušić/Pixsell
09.12.2012.
u 15:21

Sajam knjige ove je godine imao iznimno jak, politički osviješteni i angažiran program, ali i slabiju prodaju knjiga, pa se sve više nameće kao najvažniji festival književnosti u ovom dijelu Europe

Uz skladbe rođenog Puljanina Sergia Endriga u velebnoj pulskoj galeriji Sveta srca dodijeljene su književne nagrade Kiklop uz novi trijumf Zorana Ferića i romana “Kalendar Maja”.

U oštroj konkurenciji za pjesničkog Kiklopa Branko Čegec je zbirkom poezije “Pun mjesec u Istanbulu” pobijedio Ivanu Simić Bodrožić i Olju Savičević Ivančević.
Za knjigu eseja nagrađen je Viktor Žmegač, za slikovnicu Andrea Petrlik Huseinović, za knjigu za djecu i mladež Zdenko Bašić, a za publicistiku Jasen Boko. Najbolje leksikografsko djelo je Leksikon Ruđera Boškovića koji je uredila Antonijela Bogutovac, najbolja prevoditeljica je Sanja Lovrenčić za priče Virginie Woolf, a najbolja strana knjiga je “Praško groblje” Umberta Eca.
Debitantica godine je Ankica Tomić koja je za roman “Naročito ljeti” već dobila VBZ-ovu nagradu i Slavića, dok je za znanstvenu knjigu godine i to “Iz povijesti hrvatske filmologije i filma” nagrađen pokojni Ante Peterlić.

Najbolja urednica ponovno je kiklopska rekorderka Irena Lukšić koju, čini se, nitko ne može nadmašiti.
Iako je snijeg zaprijetio Kiklopu, većina nominiranih ipak se okupila na pulskom sajmu knjige i autora koji je ove godine imao iznimno jak, politički osviješteni i angažirani program, ali i slabiju prodaju knjiga, pa se sve više nameće kao najvažniji festival književnosti u ovom dijelu Europe.

Dobitnik nagrade za životno djelo, Mirko Kovač, izjavio je:

- Imam već dva Kiklopa, i to veliki za roman i mali za esej i zovem ih djed i unuk. Ovaj Kiklop za životno djelo mi je među najdražim nagradama. Prvo, prije mene su ga dobili  moralni i čestiti ljudi i odlični pisci Aleksandar Flaker, Slavko Goldstein i Predrag Matvejević. Drugo, riječ je o nagradi pulskog sajma knjiga koji mi je jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

U obrazloženju te nagrade piše da je Kovač u hrvatskoj književnosti prisutan još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, te da od 1991. godine živi u Hrvatskoj, gdje redovito i s uspjehom objavljuje.

Komentara 2

SE
sestrićna
18:21 09.12.2012.

još jedna hrvatina..

MA
mare0801
06:19 10.12.2012.

čestitke Mirku Kovaču,koji je za ostale ovdje nedostižna umjetnička veličina,i može nam svima biti na čast što je najveći pisac regije,odabrao Hrvatsku kao mjesto života,a hrvatski jezik kao jezik kojim stvara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije