Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomen poginulom snimatelju

Na ADU premijera filma „Slomljeni pejzaž“ o Gordanu Ledereru

Hina
Foto: Hina
1/2
15.12.2015.
u 22:50

Ledereru u čast ove godine na dan njegove pogibije na brdu Čukur podignuto je spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž"

Na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu u utorak je premijerno prikazan dokumentarni film „Slomljeni pejzaž“ autora Milana Bešlića, koji prikazuje gradnju istoimenoga spomen-obilježja poginulome snimatelju Hrvatske televizije Gordanu Ledereru, ubijenom u kolovozu 1991. na početku Domovinskog rata.

 Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Gordan Lederer poginuo od snajperskoga metka 10. kolovoza 1991. na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom napada velikosrpskih agresora na Pounje. 

 Ledereru u čast ove godine na dan njegove pogibije na brdu Čukur podignuto je spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž", čiji su autori kipar Petar Barišić te arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić, a cijeli je postupak gradnje spomen-obilježja opisan u dokumentarnome filmu koji traje 28 minuta. 

 Uvodnu je riječ uoči projekcije održao dekan Akademije dramske umjetnosti, Borna Baletić, istaknuvši kako se HRT-ova snimatelja osobno sjeća još iz dana kada su kao kolege studirali na Akademiji. 
 „Gordan Lederer je naš bivši student te se svake godine 3. svibnja na dan bombardiranja Zagreba, na dan kad je poginulo osam naših kolega, prisjetimo i njega“, rekao je Baletić.
 Na premijeri je bio i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je rekao kako je Hrvatska radiotelevizija iznimno ponosna što je svojemu kolegi i prijatelju mogla ostaviti tako lijepo spomen-obilježje koje je prilično njegovoj umjetničkoj profesionalnoj karijeri i žrtvi.

 „Odluka da krenemo snimati film bila je donesena znatno ranije nego što se moglo nazrijeti što će se dogoditi sa spomenikom. Željeli smo ostaviti trag o našemu angažmanu i sad se može vidjeti što je učinjeno kako bi spomenik nastao“, rekao je Radman.

Autor filma Milan Bešlić, ujedno i voditelj projekta izgradnje spomenika, naglasio je kako je postavljanje spomenika snimatelju Gordanu Ledereru na brdu Čukur moralan čin HRT-a, ali i cijeloga hrvatskog društva, usmjeren prema onomu tko se penjao na to brdo, bez puške, kako bi ostavio svjedočanstvo o Domovinskome ratu, priopćeno je iz HRT-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije