Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava pomama

Murakami objavio novi roman nakon šest godina, obožavatelji čekali u redu

Haruki Murakami
/NEWSCOM
13.04.2023.
u 09:09

Deseci uzbuđenih obožavatelja Harukija Murakamija stajali su u redu ispred knjižare u Tokiju u četvrtak kako bi se domogli izdanja prvog romana svjetski poznatog pisca nakon šest godina

Primjerci romana "The City and Its Uncertain Walls" ("Grad i njegovi nesigurni zidovi"), zasad dostupnog samo na japanskom jeziku, bili su nagomilani na stolovima na ulazu u trgovinu Kinokuniya u središnjem okrugu Shinjuku.

Shunsuke Mitsumoto bio je među prvima koji se dokopao najnovijeg naslova Murakamija, koji ima kult sljedbenika zbog svojih nadrealnih djela začinjenih referencama na pop kulturu.

- Želim je pročitati čim dođem kući. Koliko god želim uživati u svakoj rečenici, vjerojatno ću je odmah cijelu pročitati - rekao je 39-godišnjak za AFP.

- Uzbuđen sam jer mislim da će nas ova knjiga ponovno odvesti u novi svijet - dodao je Mitsumoto, član čitateljske grupe Murakamijevih djela.

Murakamijev prethodni roman, "Ubojstvo komendatora", objavljen je u veljači 2017. godine. Autor bestselera poznat je po svojim pričama o apsurdnosti i usamljenosti modernog života, koje su prevedene na oko 50 jezika.

U poruci koju je objavio izdavač Shinchosha uoči izlaska nove knjige, Murakami je rekao da je napisao roman u samoizolaciji tijekom pandemije koronavirusa.

Ovaj 74-godišnjak opisao je svoj radni proces tipično zagonetnim stilom, rekavši da je to bilo - kao kad 'čitač snova' čita 'stari san' u knjižnici. Murakami, koji se godinama smtra favoritom za Nobelovu nagradu za književnost, povučena je osoba. Njegovi su najpoznatiji romani "Norveška šuma" i "Kafka na obali".

Na događaju u ranim jutarnjim satima u četvrtak, budući da je prodaja knjige počela u ponoć, 28-godišnja obožavateljica Chikako Muramatsu rekla je da autor "voli širok raspon ljudi".

- Čini se da su mnogi obožavatelji generacije mojih roditelja, ali i u mojoj generaciji ima velikih obožavatelja Harukija - rekla je.

Yuji Katayama (54) rekao je da je dugogodišnji obožavatelj.

- Osjećam se kao da starim s likovima u njegovim knjigama. Osjećam empatiju prema njima. Njegove romane smatram svojim udžbenicima. Čitajući njegove knjige, izlažem se novim stvarima - rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije