Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
remek djelo

Munchov “Krik” najvažniji je predmet u povijesti Sotheby’sa

MDF19268_nnn_kul_010512
AFP
01.05.2012.
u 14:26

Ovo je posljednja od četiri izvorne verzije “Krika” koja je i dalje u privatnim rukama, a napravljena je za Munchova susjeda

Ako je Mona Lisa najvažnija slika u pamćenju suvremenog čovjeka 20. i 21. stoljeća, “Krik” Edwarda Muncha je sljedeća. I baš ta “slika modernog doba” u kojoj se lijepi zalazak sunca pretvara u izraz čistog straha, danas ide na dražbu u newyorškom Sothebyju! Tamo se nadaju se dobiti 60 milijuna eura! Prodaje se jedna od četiri izvorne verzije “Krika”, jedina koja je u privatnim rukama. Philip Hook, viši stručnjak u aukcijskoj kući ocjenjuje da je “Krik” dosad najvažnija slika koja se prodaje u Sothebyju. Ona, kaže Hook, nadilazi i svoju umjetničku funkciju:

– To je krajnja slika tjeskobe i anksioznosti, slika otuđenja modernoga čovjeka. To je lice pokrenulo tisuću terapeuta. U određenom smislu to je početak fascinacija modernog čovjeka vlastitim emocijama...

Glasoviti primjerak “Krika” čuva se u Nacionalnoj galeriji Norveške, a još dvije verzije su u Muzeju Munch u Oslu. “Krik” koji danas ide na dražbu u nastao je 1895. a pripada obitelji Olsen. Petter Olsen, čiji je otac Thomas bio Munchov prijatelj, pokrovitelj i susjed u Hvitstenu u Norveškoj, kaže kako novac od prodaje ide za novi muzej posvećen Munchu koji će biti otvoren sljedeće godine kad se slavi 150. godišnjica Muhchova rođenja.

Simon Shaw, viši potpredsjednik i voditelj Sothebyjeva odjela impresionističke i moderne umjetnosti u New Yorku, naglašava kako je golema čast pripala Sothebyju, time što mu je povjereno jedno od najvažnijih umjetničkih djela koje se nalazi u privatnim rukama! ” I Shaw ističe ono što svi znamo - sveopću prepoznatljivost tog djela koje nadilazi samu povijest umjetnosti. Smatra da to djelo danas ima čak veću snagu negoli u vrijeme kad je nastao. A nastao je kao odraz tuge za obitelji koju je pokosila bolest, a koja nije štedila ni samog Muncha.

Brojni su se suvremeni umjetnici referirali na “Krik”. Warhol, na primjer. No pojavio se i u crtiću o Simpsonima, i u horroru čuvenog Wesa Cravena... Zanimljivo je da je Munch sam komericijalizirao svoj Krik dajući reprodukcije na umnožavanje, naslućujući snagu njegova utjecaja!     

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
14:40 01.05.2012.

Ova slika ne da govori tisuću riječi, nego milione. Svaka čast, pogođeno za sva vremena. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije