Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaranje 21. lipnja

München priprema dosad najveću retrospektivu Ivana Kožarića

Ivan Kožarić
pixsell
23.04.2013.
u 16:42

Naglasak će biti i na Kožarićevim urbanim projektima – bit će, među ostalim, izložena njegova ideja za gigantsku skulpturu "Nazovi je kako hoćeš" iz 1971. koju je zamislio kako stoji na križanju Vukovarske i Savske ulice

Retrospektiva Ivana Kožarića, našeg istaknutog kipara, priređuje se u Haus der Kunst u Münchenu i bit će to najveća izložba njegovih radova dosad. Kustosica Ateljea Kožarić Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Iva Radmila Janković, ovih je dana, kaže, u velikom poslu vezanom uz organizaciju tog velikog i zahtjevnog projekta.

Urbani projekti

Najopsežniju Kožarićevu retrospektivu koja će se pod naslovom \"Sloboda je rijetka ptica\" otvoriti 21. lipnja, htio je sam ravnatelj tog muzeja Okwui Enwezor, poznati kustos nigerijskog podrijetla kojeg je časopis Art Review 2011. rangirao na 52. mjesto najmoćnijih ljudi u umjetničkom svijetu.

Autorica izložbe, koja se radi u suradnji sa zagrebačkim MSU-om, kustosica je Patrizia Dander.

– Radovi za izložbu doći će sa svih strana, od muzeja do privatnih zbirki – kaže Iva Radmila Janković. Na münchenskoj retrospektivi bit će izložena kapitalna Kožarićeva djela – skulpture iz pedesetih kao što su to \"Čovjek koji sjedi\", \"Torzo\", \"Unutarnje oči\", radovi iz razdoblja Gorgone, \"Oblici prostora\" iz šezdesetih, autoportreti iz devedesetih itd.

Prema riječima kustosice Kožarićeva ateljea, naglasak će biti i na Kožarićevim urbanim projektima – bit će, među ostalim, izložena njegova ideja za gigantsku skulpturu \"Nazovi je kako hoćeš\" iz 1971. koju je vizionar Kožarić zamislio kako stoji na križanju Vukovarske i Savske ulice, a koja, na žalost, nikada nije zaživjela, a posebna će pažnja biti posvećena i njegovu \"Prizemljenom suncu\", skulpturi koja je otkako je postavljena obilježila život u samom srcu Zagreba te postala djelo o čijim bi se brojnim devastacijama ili pak \"umjetničkim intervencijama\" slučajnih prolaznika mogao napisati cijeli roman.

\"Izložba će se otvoriti jedanaest dana nakon Kožarićeva 92. rođendana i veliko je to priznanje za njega\", kaže dugogodišnji kiparov suradnik, povjesničar umjetnosti Ivica Župan.

Ističe da ne zna da je dosad i jednome umjetniku Haus der Kunst priredio izložbu na čak dvije tisuće četvornih metara kao što će Kožariću.

Oduševljenje u Zagrebu

Prema Županovim riječima, Enwezor se oduševio Kožarićem kada je posjetio zagrebačku retrospektivu njegovih crteža, koja je prije dvije godine, u povodu kiparova 90. rođendana, održana u MSU. Tamo na licu mjesta Enwezor je odlučio u \"svom\" muzeju napraviti dosad neviđenu izložbu po opsegu Kožarićevih djela. A unatoč tom velikom priznanju i godinama, Kožarić i dalje marljivo radi te mu uskoro u domovini izlaze i tri nove grafičke mape.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije