Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna baština

Multimedijalna izložba o deset zaštićenih nematerijalnih dobara

cipka
Foto: Arhiva VL
1/3
15.07.2011.
u 13:45

Čipkarstvo u Hrvatskoj, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana samo su neki od deset fenomena s liste

Multimedijalna izložba o čipkarstvu, zvončarima iz Kastva, drvenim dječjim igračkama s područja Hrvatskoga zagorja, procesiji "Za križen" s otoka Hvara, Sinjskoj alki, Festi sv. Vlaha, godišnjem ophodu Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, o dvoglasnom pjevanju Primorja i Istre te ojkanju - bit će večeras u 20 sati otvorena u Etnografskom muzeju u Splitu 

Ministar kulture mr. Jasen Mesić svečano će otvoriti izložbu "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a“. Riječ je o izložbi Hrvatske nematerijalne baštine na UNESCO-ovoj listi koja će biti prezentirana podijeljena u deset cjelina Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest te je od izuzetne je važnosti  da se deset fenomena koje je Republika Hrvatska upisala na UNESCO-ovu listu predstave javnosti u cjelini. Nakon Splita, predviđeno je da ova izložba na jesen bude prikazana u Makedoniji, a nakon toga predviđeno je postavljanje u ostalim europskim državama. Republika Hrvatska europska je država koja je upisala najveći broj dobara na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 

Izložba će prezentirati filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije