Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Mucalo: Riječ je o sramotnoj političkoj odluci, opet ću se javiti!

Ako ga bude podržala gradska vlast, Mucalo ostaje na čelu splitskoga HNK do 6. listopada
20. svibnja 2011. u 09:58 3 komentara 9 prikaza
Kerum i Mucalo
Foto: arhiva VL

Riječ je o sramotnoj političkoj odluci! Kad se pažljivo pročita obrazloženje, prigovara se baletu, operi i drami. Ako netko može ustvrditi da u mom programu nema suvremenog baleta, onda tu zaista svaka priča prestaje! Ako smo u čemu dobri, onda smo u baletu, i to ne samo u našim nego i europskim okvirima, kazao nam je jučer Duško Mucalo komentirajući odbijenicu ministra kulture.

Četiri operne premijere

U vezi s prigovorom ministra Jasena Mesića da više treba njegovati domaće opere, Duško Mucalo podsjeća da je HNK Split imao četiri operne premijere, od kojih su čak tri bile domaće. A, što se tiče “opaski” na nedovoljan broj dramskih praizvedbi, Mucalo kaže da ni to nije točno.

– Obrazloženje odbijenice je nebulozno! Neću dopustiti da se pljuje po meni i mojim suradnicima. Ovakav me politički pamflet ne zanima – poručuje Duško Mucalo naglašavajući da, unatoč drugoj odbijenici, ne odustaje i da će se javiti za intendanta i na peti natječaj! Dužnost v. d. intendanta HNK Split može obnašati do 6. listopada 2011. i to će raditi ako ga bude podržavala gradska vlast.

Ponižena kultura

– Nedopustivo je da ovako sramnu odluku donese ministarstvo koje daje osam posto sredstava teatru, a čak 92 posto daju Grad i Županija – kaže Duško Mucalo te dodaje da mu je ovo “hvala” za izvanredno odigranu sezonu s čak 14 premijera. Odbijenica ministra kulture iznenadila je Sanju Erceg-Vrekalo, predsjednicu Kazališnog vijeća HNK Split, koje još nije dobilo službeno obrazloženje. Privatno, Sanja Erceg-Vrekalo ističe da je Mucalo u nepunih godinu dana ostvario dosta uspješnih premijera u drami, baletu i operi. Neosporno je, dodaje, potvrdili su to kazališni kritičari, da su besprijekorno odrađeni i Marulovi dani.

Zoja Odak, dramska prvakinja, drugog je mišljenja.

– Odluka ministarstva je razumna. Tim potezom iskazano je poštovanje funkciji intendanta i tradiciji nacionalne kuće u Splitu. Mjesecima se ponižava splitska kultura i HNK jer hrvatska povijest obiluje znamenitim intendantima. Čudno je da se novac poreznih obveznika namjenjuje neznalicama – kaže Zoja Odak.

Čeka se peti natječaj

A što slijedi dalje? Kazališno vijeće HNK Split će se, čim dobije službeno obrazloženje odbijenice ministra kulture, sastati i zauzeti stav. Nakon toga, raspisat će peti natječaj za intendanta. Kad izabere najkvalitetnijeg kandidata, Kazališno vijeće predložit će ga najprije gradskom Odboru za izbor i imenovanje, a Odbor Gradskom vijeću. Kad GV izabere intendanta, u roku od 60 dana Ministarstvo kulture mora ga potvrditi ili odbiti.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • neverane:

    Inače je,Mesić postavljen po stručnim referencama,gdje politika nije umiješala svoje prste.Moš mislit. Ma tko je čuo za tog Mesića dok nije pokazao najmiliju iskaznicu.A ruga se Mucalu,kad ono oba lonca našla isti poklopac.

  • Navrnuti Bracanin:

    Mogu razumjeti Mucalove frustracije i mislim da je u pravu! Naime ministar Mesič je politička osoba i donosi političke odluke. Neimenovanje Mucala je politička odluka Mesiča i HDZ-a. Mucala na čelo teatra nije doveo Kerum političar več Kerum vlaj. Rico ... prikaži još!co je osupnut kulturnim uratcima ala Na kredit, na kredit Anka vegeterijanka Dalmatinac da te štipka ...... i inim urtcima zaključio da na žalost u svom Ogorju nema kulturnijega kandidata koga bi suprostavio Mucalu i na kraju opdlučio NEKA INTEDANT ON BI! I bi tako!!!

  • pčelac1:

    navodno Maršal ipak opet ne ide