Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Splitu

"Mrzim istinu" Olivera Frljića na granici realnosti i fikcionalnoga

'frljic2_nnn_kul_260511'
''
27.05.2011.
u 14:36

Ivana Roščić tumači majku, grubu provincijalku ovisnu o nikotinu, a nesigurnog oca nasilnika Rakan Rushaidat

Mala, pomalo klaustrofobična dvorana SEK Teatra &TD poslužila je kao pozornica za novu predstavu hiperproduktivnog Olivera Frljića, u kojoj se autor bavi vlastitom biografijom i problemom odgovornosti (auto)biografa prema preostalim članovima obitelji.

Predstava znakovita naziva "Mrzim istinu" ponovno je poslužila Frljiću za razradu teze da je kazalište laž, propitujući granice fikcije i realiteta, na trenutke rašomonski analizirajući ključne trenutke iz obiteljske povijesti – upoznavanje budućih roditelja, neželjenu trudnoću i smrt jednog djeteta, bračnu nevjeru, nasilje te utjecaj političkog previranja na početku devedesetih na život etnički miješane četveročlane obitelji u BiH.

Artefakti obiteljske povijesti

Iako je čestim relativiziranjem iznesenoga jasno naznačeno da se izvedba razlikuje od stvarnih trenutaka iz Frljićeva života, u njoj se kao rekviziti pojavljuju obiteljske fotografije (Pogledaj ga! Izgledao je kao štakor! – uzviknut će Ivana Roščić u ulozi majke, pokazujući sliku malog Olivera publici) i drugi artefakti iz redateljeva osobnog arhiva.

Funkcionalna scenografija predstave postavljena je oko stola u središtu prostorije, za kojim eskaliraju beskrajne svađe, ali i za kojim se trudimo praviti da je u očito disfunkcionalnoj zajednici sve pod kontrolom.

Nelagodna atmosfera

U obitelji je najdominantnija majka, u interpretaciji Ivane Roščić prikazana kao zajedljiva provincijalka ovisna o nikotinu, upitne roditeljske kompetencije.

Uloga oca, slabića sklona guranju problema pod tepih, čija nesigurnost svako malo eskalira u silovitoj agresiji, pripala je uvjerljivom Rakanu Rushaidatu.

Ciničnu poziciju djeteta, ali i personifikacije odraslog redatelja, preuzeo je mladi Filip Križan, a njegovu sestru, često bačenu u drugi plan, tumači Iva Visković.

U skučenu prostoru SEK-a oni nas uvlače u nelagodnu atmosferu obiteljskih razmirica, začinjenu crnim humorom i autoironijom, s univerzalnim problemima koje publika lako razumije.

Komentara 1

TO
Tot
09:26 28.05.2011.

još jedan debilni uradak malog smrada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije