Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova lokacija

Motovun postaje Cinehill, a omiljeno brdo filmova seli se – na planinu

Motovun film festival
05.06.2023.
u 11:38

Druga lokacija festivala Cinehill nalazit će se na 1035 metara nadmorske visine na izletištu Petehovac kod Delnica

Motovun Film Festival u prekrasnoj je prirodi Gorskog kotara u petak otkrio svoju drugu lokaciju – izletište Petehovac kod Delnica. Dvadeset i pet godina nakon osnutka organizatori Motovuna odlučili su se na promjenu i osvježenje. Ovogodišnji festival pod novim će se imenom Cinehill tako održati na dvije lokacije – tri dana, od 22. do 24. srpnja, provest će na tradicionalnom Brdu filmova u Motovunu, a četiri dana, od 26. do 29. srpnja, u Gorskom kotaru, na izletištu Petehovac.

Obje festivalske lokacije ravnopravne su, naglašavaju organizatori, imaju različite programe i posjetiteljima će ponuditi različite programe i posve novo iskustvo.

– Na Petehovac pozivamo sve koji s nama žele krenuti u novu avanturu, u filmski festival koji u sebi uključuje i planinski izlet, život u prirodi i otkrivanje ljepota prekrasnog Gorskog kotara. Oni koji nas dulje prate znaju da je naš slogan "dobrodošli na brdo filmova". Od ove godine krećemo s brda u planinu i zato smo našem novom konceptu nadjenuli ime Cinehill – kazao je direktor festivala Igor Mirković.

Nova lokacija festivala tako se nalazi na 1035 metara nadmorske visine, na izletištu od Delnica udaljenom tek 10-ak minuta vožnje automobilom ili festivalskim shuttleom, a oni koji u prirodi vole provesti aktivan odmor, do vrha mogu stići i pješice za 45 minuta. Podnožje skijaškog spusta na Petehovcu, otkrio je kreativni direktor festivala Nevio Marasović, ovog će se srpnja pretvoriti u kamp, sanjkalište postat će kino pod vedrim nebom s čak 900 mjesta, a posjetitelje očekuje i jedinstveno "kino u kupoli" s 300 sjedećih mjesta, zgodno nazvano – Francis Ford Kupola.

No, iako je lokacija nova, Cinehill će s filmskim programom nastaviti "po starom", donoseći nam niz vrhunskih nezavisnih filmskih naslova. Festivalski su selektori tako i ove godine pomno pregledali stotine filmova i složili čak dva programa.

– Prvi smo put u situaciji da praktički biramo program za dva festivala, dvije lokacije, potencijalno i dvije publike i to je izazov koji nas beskrajno raduje i tjera da budemo još razigraniji i kreativniji u svojim nastojanjima. Program je već praktički gotov i drago mi je što mogu reći da je odličan – otkrila je glavna selektorica programa Milena Zajović.

Uz filmove, očekuje nas i nezaboravnih popratnih događanja, pješačkih tura, radionica, tuluma i koncerata, a voditelji Planinskog centra Petehovac, obitelj Orešković, pobrinut će se da svi festivalski gosti budu dobro nahranjeni i napojeni fantastičnim goranskim gastronomskim specijalitetima.

Festivalska ekipa već godinama razvija programe za mlade, a ove godine pokreće Timpetill, festival koji će od 13. do 16. lipnja u Delnicama predstaviti neke od najznačajnijih filmova godine za mlade.

– Po uzoru na književni predložak, u ovom svijetu bez odraslih vladaju i stvaraju djeca i mladi.. Mlade programerke s ADU i Verna kreirale su program, mladi će pomoći u realizaciji programa i na kraju - mladi će reći zadnju riječ i odlučiti o najboljem filmu – naglasila je selektorica Inja Korać.

A svi zainteresirani mladi i oni koji se tako osjećaju, već se mogu prijaviti i na Cinehillov natječaj za festivalske volontere kao i studentski program Kampus Cinehill, u sklopu kojeg će se prikazivati studentski filmovi i održati niz radionica za buduće filmske profesionalce. 

Svu podršku festivalu pružaju i Primorsko-goranska županija, Istarska županija i Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, kao i Hrvatski audiovizualni centar.

– Drago nam je da će ovaj festival svoju pozornicu s istarskog brda preseliti u zeleno srce Hrvatske gdje još obitavaju zajedno ris, vuk i medvjed. Vjerujem da će i Gorani ovdje pronaći svoju priliku, ali i pohrliti gledati filmove pod vedrim nebom –  izjavila je primorsko-goranska dožupanica Marina Medarić.

Direktorica TZ Primorsko-goranske županije Irena Peršić Živadinov dodala je kako Gorski kotar ima mnogo potencijala, no potrebne su mu atrakcije poput ovog festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije