Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija

Monografija o kiparici „Ljerka Njerš“ autorice Ivanke Reberski

monografija,Ljerka Njerš,
arhiva VL
15.02.2012.
u 15:02

Na 264 raskošno ilustriranih stranica prikazan je opus Ljerke Njerš od 1958. godine do danas. Ona je Ljerka Njerš u svom je pristupu sjajno pomirila obje svoje temeljne vokacije keramičarke i slikarice

U srijedu, 22. veljače u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt,  predstaviti ćemo monografiju „Ljerka Njerš“ autorice Ivanke Reberski. Monografiju će promovirati akademik Tonko Maroević i prof. Mate Maras. Izdavač monografije je ULUPUH.

Monografija sustavno prikazuje kronologijski slijed i evoluciju kompleksnog likovnog opusa Ljerke Njerš, slikarice i jedne od najeminentnijih, međunarodno afirmiranih hrvatskih keramičarki, koja je svojim je raznorodnim likovnim djelom senzibilne poetike i svojstvenog izričaja prisutna na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni preko pola stoljeća. Na 264 raskošno ilustriranih stranica prikazan je njen opus od 1958. godine do danas. Ljerka Njerš u svom je pristupu sjajno pomirila obje svoje temeljne vokacije keramičarke i slikarice, što ih je stekla školovanjem. Diplomirala je na Školi primijenjene umjetnosti (Keramički odjel) u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Slikanje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalni samostalni umjetnik i redovno izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim mnogih skupnih imala je i preko 80 samostalnih izložbi. Uz studijska putovanja sudjeluje i na mnogim stručnim simpozijima i susretima. Od 1985. godine sudjeluje na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih kuća CRISTIE’s i BONHAM’s. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a te Society of Designer and Craftsman u Londonu.

Autorica dr. sc. Ivanka Reberski, hrvatska povjesničarka umjetnosti, znanstvena je savjetnica u mirovini. Autorica je brojnih monografija, studija, retrospektivnih i monografskih izložaba hrvatskog slikarstva 20. stoljeća, kojim se pretežno bavi. Retrospektivnim i monografskim izložbama što ih je autorski organizirala, te objavljenim monografijama (17), brojnim studijama i predgovorima kataloga izložaba revalorizirala je niz hrvatskih slikara 20. stoljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije