Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška radnicama

Monodrama Ksenije Prohaske za žene splitskog "Uzora"

ksenijaprohaska
HNK Split
23.05.2011.
u 10:37

Dramska prvakinja HNK Split priključila se akciji "Žena ženi UZOR" predstavom "Marlene Dietrich"

Na komornoj sceni foyera HNK Split sutra u 20 sati  prvakinja splitskog kazališta Ksenija Prohaska izvest će predstavu "Marlene Dietrich" , a cjelokupan prihod namijenjen je radnicama splitske tvrtke Uzor.

Monodrama "Marlene Dietrich" praizvedena je u istom prostoru u prosincu 1998. po tekstovnom predlošku Ivana Lea Lema, koji je predstavu i režirao, te Ane Tonković Dolenčić i Vlatka Broza. Marlene Dietrich, jednu od najkarizmatičnijih diva filma i pozornice dvadesetog stoljeća, utjelovila je Ksenija Prohaska. Epizode iz dramatične biografije M. Dietrich u predstavi se nižu kroz 11 monologa i 13 songova, uz glasovirsku pratnju pijanistice Irine Smirnove.

Ksenija Prohaska svoju je Marlene Dietrich izvodila širom svijeta i to, osim na hrvatskom, na engleskom i talijanskom jeziku. Više od 300 puta igrala je Marlene tako u Los Angelesu, Pittsburghu, New Yorku (La MaMa), San Pedru, na međunarodnim festivalima u Venezueli, Moldaviji, Rumunjskoj te u Bugarskoj, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini...

Na međunarodnom festivalu Mittelfestu u Cividale del Friuli (Italija) 2005. Ksenija Prohaska za svoju izvedbu Marlene, kao najbolja glumica festivala, dobila je „Premio Adelaide Ristori“, nagradu nazvanu po najvećoj talijanskoj glumici 19. stoljeća.

Ksenija Prohaska, rođena u Splitu, karijeru je nakon završene Akademije dramskih umjetnosti počela graditi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, kao i na filmu, a 1987. preselila se u Sjedinjene Države. Zanimljivo je da je u SAD-u nastupila u hollywoodskom filmu Bugsy Barryja Levinsona s Warrenom Beattyjem u naslovnoj ulozi, u kojem je tumačila upravo ulogu Marlene Dietrich. Po povratku u Hrvatsku Ksenija Prohaska ulazi u angažman u HNK Split, čija je prvakinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije