Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u MUO

Monodrama "Izložak br. 49" bit će sigurno novi hit Teatra Exit

'30.08.2013., Zagreb - U Muzeju za umjetnost i obrt odrzana je premijera predstave teatra Exit - Izlozak br. 49. Predstavu je pripremio i odigrao Damir Poljicak. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
01.09.2013.
u 17:57

Glumac Damir Poljičak priredio je monodramu prema priči Nicka Hornbyja "Nipple Jesus"

Bez škole i zvanja, svjestan da ne može biti ni Tiger Wood ni Donald Trump iako bi to želio, izbacivač Damir, nosilac crnog pojasa, ipak traži bolji posao. I nalazi ga: postaje muzejski čuvar na posebnom zadatku. Čuva izložak br. 49, golemu Isusovu sliku, zaštićenu zastorom na kojem stoji upozorenje da bi slika mogao nekoga uvrijediti pa takvi bolje da i ne prilaze bliže radu mlade autorice Marte.

Gledajući je izdaleka neuk čuvar shvaća da prvi put vidi koliko je doista boli u razapinjanju na križ. Međutim, izbliza, ta slika koja toliko uvjerljivo prikazuje Kristovu muku pokazuje se kao kolaž sastavljen od tisuća minijaturnih sličica ženskih grudi! Isus od bradavica šokantna je činjenica koja pokreće val događaja od kojih poznati britanski pisac Nick Hornby gradi priču \"Nipple Jesus\", a zagrebački glumac Damir Poljičak monodramu \"Izložak br. 49\" za kazalište Exit, ovaj vikend premijerno izvedenu na ljetnoj sceni Muzeja za umjetnost i obrt.

S istim emocionalnim kapitalom kojim u svojim nagrađenim prozama uvjerljivo istražuje suvremeni brak i roditeljstvo, Hornby ovdje dohvaća modernu umjetničku praksu, njezine autore i percepciju u društvu. Obavlja pritom važan društveni zadatak jer to čini očima neuka čovjeka. Briljantno vodi radnju, krajnje realistički, što znači da čuvara ne čini pametnijim nego što taj može biti, ali ga ni ne ismijava. Maksimalno je, dakle, točan u portretiranju, a to postaje i glavnim adutom izvedbe Damira Poljičaka. Njegov lik ostaje u intelektualnoj domeni izbacivača, ali duhovno se pročišćava. Jasno, do realne mjere. Briljantan pripovjedač Hornby pomaže i glumcu da bude odličan, i to u monodrami, žanru koji se najmanji voli. No ovaj smo put sigurni da će tandem Poljičak-Hornby puniti gledalište i blagajnu Teatra Exit!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije