Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vuk Jevremović

Moji su crtići pravi mukotrpni ručni rad

Vuk Jevremović
arhiva VL
23.08.2013.
u 23:37

Zahvaljujući susretu s poznatim hrvatskim animatorom i protagonistom Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljkom Dragićem na münchenskoj akademiji počinje se intenzivno baviti animacijom

Svakim svojim novim art filmom, animator i slikar Vuk Jevremović oduševljava publiku i kritiku. Iza njega su dvije kvalifikacije i jedna nominacija za Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma, a u upravo je ovih dana objavljeno da je i njegov najnoviji uradak zaradio oscarovsku kvalifikaciju, što je prvi korak do nominacije. Film naslovljen “Otok mrtvih” inspiriran je pripovjetkom “U kažnjeničkoj koloniji” Franza Kafke, a hrvatska publika će ga uskoro gledati na Split film festivalu na kojemu je Jevremević prije tri godine osvojio Grand Prix filmom “Patience of the Memory”. Rođen u Frankfurtu, odrastao u Beogradu, Jevremović već neko vrijeme živi u Jelsi na Hvaru nakon godina provedenih u Barceloni. Školavao se prvo za arhitekta da bi potom upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Münchenu gdje je diplomirao slikarstvo kod slavnog konceptualnog umjetnika Josepha Kosutha, kojemu su se, kako priznaje, više svidjeli njegovi filmovi nego slike. To ga je potaklo da se baci u filmske vode, a zahvaljujući susretu s poznatim hrvatskim animatorom i protagonistom Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljkom Dragićem na münchenskoj akademiji počinje se intenzivno baviti animacijom.

“Kada sam počinjao naravno da su mi uzori bili Dragić i Gašparović, a potom Frederic Back i Caroline Leaf. Kasnije sam se vratio svojim korjenima, slikarskim idolima iz mladosti - njemackim ekspresionistima i vlastitim dječačkim snovima”.

Jevremovićevi filmovi nose u sebi ideju prenošenja disneyevske tehnike pune animacije u jednu, kako kaže, čisto slobodnu, umjetničku grafiku i više se inutitivni, a manje narativni u klasičnom smislu. Svaki njegov rad sastoji se od tisuća crteža: ”Baza mojih filmova mukotrpni je ručni rad”, reći će.

Za svoj novi kafikijanski film Jevremović kaže da je s obzirom na temu i težinu čisti nadrealizam, a govori o jednoj mašini koja “tetovira” na kažnjenikovo tijelo propise koje nije poštovao, kako ih nikada ne bi zaboravio. “On na kraju iskrvari ne znajući uopće što ga čeka. To je jedna nevjerojatna metafora  koja me je proganjala godinama”, otkriva Jevremović koji ovih dana u Hvaru ima i izložbu svojih slikarskih radova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije