Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrića

Moj otac iz Hrvatske, Oscar Nemon, kipar je svjetske slave

aurelia
Pixell
03.11.2009.
u 14:56

U ponedjeljak u Zagrebu, a večeras (4. listopada) u Osijeku, gradu u kojemu se rodio Oscar Nemon 1906. godine, Lady Young govorila je o svojoj obitelji koja je živjela u Oxfordu.

Prepuna emocija što je u Hrvatskoj, što u zemlji svojeg oca Oscara Nemona drži predavanje o njegovim sjajnim portretima visokih britanskih političkih ličnosti poput Churchilla, kraljice Elizabete II, bivše premijerke Margaret Thatcher i mnogih drugih, bila je Lady Aurelia Young koja je u zagrebačkoj Židovskoj općini održala predavanje “Moj otac iz Hrvatske, Oscar Nemon, kipar”.

U ponedjeljak u Zagrebu, a večeras (4. listopada) u Osijeku, gradu u kojemu se rodio Oscar Nemon 1906. godine, Lady Young govorila je o svojoj obitelji koja je živjela u Oxfordu, majci, bratu Falconu, sestri Electri i sjećanjima na oca i život u Velikoj Britaniji, kamo je došao pred Drugi svjetski rat. Nemon je postao poznat po seriji portreta kraljevske obitelji i istaknutih javnih ličnosti među kojima posebno mjesto pripada Sigmundu Freudu, ocu psihoanalize. Vodio ju je u Ameriku kad je radio kip D. Eisenhowera. Često ga je pratila na njegovim putovanjima.

- Presudnu ulogu za afirmaciju mojeg oca imao je Winston Churchill. Od prvog susreta s Churchillom u Marakešu, njih dvojica postali su prijatelji. Otac je portretirao Churchilla. To je sjajan portret s kojim je Churchill bio izuzetno zadovoljan. S obzirom da je u London Nemon došao iz nekadašnje Jugoslavije, kao strancu bilo mu je teško uspjeti. No, upravo je Churchill rekao da je Nemon najbolji kipar, a drugi su ljubomorni na njega. Kasnije je portretirao Kraljicu majku, kraljicu Elizabetu II. čija je bista prije dva tjedna postavljena u Domu lordova u Londonu.

 
- Moja je velika zadaća pronaći brojna kiparska djela mojeg oca. Imam mnogo fotografija gdje vidimo što je sve napravio, biste i portrete mnogih ljudi, ali je teško ući u trag kipovima - kaže Lady Aurelia Young, supruga konzervativnog političara sir Georga Younga kojoj je, uz brigu o obitelji, glavna ideja da skupi podatke o očevoj umjetnosti.

Ključne riječi
SDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije