Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Stuart Braithwaite uoči zagrebačkog nastupa grupe Mogwai

Mogwai: Očekujte glasan i žestok koncert

11.11.2008.
u 17:02

U zagrebačkom Aquariusu 13. studenoga nastupit će škotski sastav Mogwai. Osnivač i neformalni vođa jednog od najpoznatijih post rock sastava Stuart Braithwaite djelomično je otkrio što će Mogwai ponuditi zagrebačkoj publici.

• Hoće li fokus koncerta biti na materijalu s novog albuma “The Hawk Is Howling”?
– To je jedna od stvari koje radimo bez velikog prethodnog planiranja. Mogwai je spontano i svojeglavo čudovište. Sigurno ćemo svirati pet ili šest novih pjesama, a o našem raspoloženju i publici ovisi koje od ranijih stvari će se naći na repertoaru. Nije isključeno da nešto i otpjevamo, a jedino što sigurno možete očekivati jest glasan i žestok show.

• Oduvijek ste imali zagonetne i pomalo cinične naslove pjesama. Postoji li neka priča iza naslova na novom albumu kao što su “Scotland’s Shame” ili “I Love You, I’m Going To Blow Up Your School”?
– Apsolutno ne. Nitko ne bi trebao posebno ozbiljno shvaćati te naslove, jer dajemo ih bez nekog svjesnog razloga. Budući da uglavnom sviramo instrumentale, naslovi najčešće nastaju prema asocijacijama koje nam padnu na pamet slušajući ih. Naslov albuma sasvim je interna priča, tu rečenicu spomenuo je Ray Manzarek iz The Doorsa u nekom tv nastupu i iz nekog razloga bila nam je jako smiješna.

• Na albumu “Rock Action” iz 2001. imali ste najviše pjesama s vokalima i orkestracija, ona vas je uvelike približila pop publici. Ipak, niste nastavili u tom stilu?
– To je bila naša najambicioznija ploča. Na njoj smo vrlo dugo radili, donijela nam je novu publiku, više eksponiranosti u medijima i pokupila dobre kritike. Međutim, kada smo podvukli crtu, shvatili smo da to u kreativnom smislu nije bilo ono što smo željeli postići.

• Nakon vašeg prošlog posjeta Zagrebu, engleski su mediji preveli izjavu iz intervjua koji ste dali baš meni i prikazali vas kao škotske nacionaliste...
– Haha, bilo je super kad su nas tabloidi zvali za komentar... Koliko se sjećam, bilo je to uoči nogometne utakmice Hrvatska – Engleska na Europskom prvenstvu. Sad opet igrate s njima, pa me radije nemojte ništa pitati o nogometu...

• U redu. No, jeste li stvarno imali ozbiljnijih problema zbog te izjave?
– Ma, nismo. Bila je to samo senzacija za dan-dva, kako to već ide u tabloidima. Ljudi su znali da nismo mislili ozbiljno, jer često kažemo neku glupost koja nam prvo padne na pamet...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije