Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSTOVANJE Zagrepčanka iz Amsterdama gošća je Modnog ormara

Modne 'mašine' Patrizije Donè

11.11.2008.
u 17:43

Samo je šest studenata modnog dizajna na Willem de Kooning Academy u Roterdamu 2001. godine dobilo potpunu slobodu u radu i oblikovanju. Među njima bila je i mlada Zagrepčanka Patrizia Donà. Bila je toliko talentirana da je mogla samostalno raditi, za razliku od drugih koji su redom usmjeravani na komercijalni modni dizajn.

Patrizia je na roterdamsku akademiju došla nakon što je u Zagrebu završila studij povijesti umjetnosti i etnologije. Studij mode u Roterdamu je diplomirala 2006. godine, nakon toga joj se otvaraju vrata uglednih svjetskih manifestacija. Izlaže i nastupa na šangajskom bijenalu “Hyper Design”, potom u frankfurskom Muzeju za umjetnost i obrt, i na Amsterdam International Fashion Weeku...

I – napokon dolazi pred zagrebačku publiku! Na predstojećem Modnom ormaru Tekstilno-tehnološkog fakulteta, čiji revijalni dio počinje 20. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, vidjet ćemo Patrizijine kostime objedinjene nazivom “Suveniri djetinjstva – manufaktura automata”.

Neobični su to “objekti za odjenuti” u koje su uklopljeni razni uporabni predmeti ili mehanički dijelovi – na primjer dijelovi pisaće mašine. “Ne ostavljam ih u zatečenom stanju” – kaže Patrizia – “nego ih redizajniram i dajem im novu konstruktivnu i dekorativnu funkciju. Bitno obilježje moga rada je recikliranje.

Neki običan predmet ili odjevni predmet iz ‘second hand’ dućana može biti izvor inspiracije, izazov i poticaj za kreativnu intervenciju. U procesu njihove dekonstrukcije i rekonstrukcije tražim njihovu novu estetsku i funkcionalnu dimenziju”. Na Modni ormar Patrizia u Zagreb dolazi nakratko, iz Amsterdama gdje gradi svoju karijeru i život. Svoje modne radove smatra eksponatima koji mogu biti stvarno nosivi modni dodaci ili modeli.

“I tijekom studija rabila sam nekonvencionalne materijale. Ispitivala sam funkciju i formu, granice i mogućnosti materijala i tehnika” – kaže Patrizia.

Svoju modnu estetiku naziva alternativnom. Tu čak prestaje biti važno je li to moda ili nije. No – umjetnost jest! Stoga svoje radove najčešće i izlaže u galerijama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije