Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Daniel Silva "Kuća špijuna"

Moćni mosadovac ovdje je postao neuvjerljivi James Bond

Foto: Arhiva Znanje
20.04.2019.
u 15:30

Kada je osmislio svog junaka Gabriela Allona, američki pisac Daniel Silva bio je očito u punom zamahu. Odlično je iskoristio povijesne činjenice i dodao im sastojak koji nitko ne očekuje u napetim špijunskim trilerima. Njegov je junak, naime, živio sasvim običnim životom, bio je slikar i nadasve uspješan restaurator djela starih majstora, sve do trenutka kada ga Mossad angažira kao dio osvetničke akcije nakon atentata na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Münchenu. Nakon toga počinje njegov paralelni život u kojem Silva isprepleće mirnije epizode koje ga odvode u restauratorski atelijer s onim mnogo češćim koje ga bacaju po svijetu u napetim akcijama borbe protiv svega što prijeti Izraelu, ali i zapadnim demokracijama.

Silva je Allonov život napučio nevjerojatnim uzbuđenjima, tragedijama, ali i uspjesima, prijateljima, ženom koja stradava i onom koja ga vraća u život. U romanu koji je nedavno objavilo Znanje “Kuća špijuna” (urednica Nataša Pejić, prijevod Drago Štajduhar, 119 kuna) počinje nova faza Allonova života, ona u kojoj je on šef Mossada. I upravo tu počinju ključni problemi tog romana. Do sada je Silva pronalazio finu ravnotežu između špijunaže i golog uzbuđenja, ali ovdje je – kao da je pokušavao nadmašiti samoga sebe – otišao u priču koja je jednostavno neuvjerljiva.

Od samih početaka Silvini su romani spoj trilera i špijunskih avantura, zapravo priče u kojima su njegovi junaci (ne toliko tjelesno koliko misaono) moćniji i od samoga Jamesa Bonda te podjednako uspješni kao najslavniji nositelj “dozvole za ubojstvo”. Štoviše, akcije Silvinih špijuna današnjim su čitateljima mnogo uvjerljivije od Bondovih, zato što su smještene u svijet kakav danas poznajemo, onaj u kojem živimo, svijet koji je stvoren nakon 11. rujna, u kojem su samoubojice opasani prslucima s eksplozivom ili u jurećim kamionima ranjavaju europske gradove.

Silvini su romani tako miljama daleko od onoga što je, primjerice, pisao John le Carré, to nisu “mozgalice”, već akcija u punom značenju te riječi. U njima se puca, dižu neprijatelji u zrak, iskorištavaju nevini, ima mučenja, izdaje, prisluškivanja, ukratko akcija u kojima cijeli svijet visi na rubu ponora, a između apokalipse i spasa stoji samo Silvin junak i nekoliko njegovih suradnika.

No, u ovom najnovijem romanu Allon kao šef Mossada ne samo da sudjeluje u akciji na terenu nego i Londonom lovi terorista koji na sebi nosi “prljavu” (čitaj radioaktivnu) bombu. Čitatelji koji vole Silvu, njegove romane i glavnog junaka možda bi mu i oprostili takvo jamesbondovsko pretjerivanje, ali ne i jedan vrlo osoban propust. Naime, u Londonu se u trenutku potencijalne eksplozije nalazi i voljena Allonova supruga, a upravo to špijun kojeg ovaj autor uporno gradi iz romana u roman – baš nikada ne bi dopustio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije